Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa spre crearea unei Poliţii pentru Securitate Alimentară

2

Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Autorităţile franceze discută în prezent despre înfiinţarea unei poliţii pentru securitatea alimentară, în urma scandalului Lactalis. Problema discutată: cum poate fi retrasă de pe piaţă, într-un timp extrem de scurt, o cantitate mare de produse ce nu trebuie să intre în consumul uman. Ori, odată ce a ajuns produsul în frigiderul nostru al fiecăruia, cum poate statul să ne informeze de urgenţă că nu trebuie să mâncăm acel produs.

De-a lungul celor patru luni de anchetă asupra scandalului Lactalis – al laptelui contaminat cu salmonella care a îmbolnăvit 36 de nou născuţi în Franţa, parlamentarii unei comisii de anchetă s-au întâlnit cu marii distribuitori, responsabili din domeniul agricol şi mai mulţi miniştri pentru a descoperi punctele slabe din lanţul producţiei de alimente.

Scandalul Lactalis a declanşat controale mai dese la societăţile agroalimentare. Dar, chiar şi dacă sunt depistate alimente ce nu ar trebui consumate, chestiunea rămâne – cum pot fi ele retrase de pe rafturi înainte să apucăm să le punem în tigaie.

Aşa a venit ideea înfiinţării unei poliţii de securitate alimentară care ar putea interveni în orice moment pe parcursul de fabricaţie, distribuţie şi chiar al consumului.

O altă măsură este crearea unui sit de internet pe care producătorii şi distribuitorii vor avea obligaţia să posteze toate informaţiile necesare clienţilor. Iar parlamentarii vor da în acest sens o “dispoziţie legislativă”, parte a unei legi ce va fi discutată în septembrie, după cum anunţă ministrul economiei.

Pentru retragerea produselor ce se află deja în vânzare ori a celor ce au fost vândute, comisia propune mai multe alternative: marfa să poată fi blocată la casă, codul de bare fiind cel care va da alerta că acel produs are o problemă. Totodată, personalul va fi format pentru a fi responsabil de “sănătatea publică”.

Un alt raport a fost remis ministrului economiei. El a fost realizat de Consiliul Naţional pentru Consum – organism ce regrupează asociaţii ale consumatorilor şi organizaţii profesionale din domeniul concurenţei. În acest raport se propune utilizarea datelor bancare pentru ca un client să fie avertizat că a cumpărat un produs defectuos.

Un instrument ce s-ar putea dovedi eficace, consideră ministrul Bruno Le Maire care, va trebui să găsească însă acea legătură între cardul bancar cu care a fost cumpărată o pungă de mazăre contaminată cu listeria şi telefonul personal al clientului care este avertizat înainte să pună în tigaie că aceste legume sunt interzise consumului uman.

Se lucrează în prezent şi la crearea unei aplicaţii pentru telefonul mobil prin care să fie lansate alerte privind unele produse stricate.