Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicaragua: revolte reprimate de regimul lui Daniel Ortega

2016-11-07t030450z_370358934_s1aeuljsgwaa_rtrmadp_3_nicaragua-election_0.jpg

Daniel Ortega, preşedinte al statului Nicaragua, şi soţia sa, vice-preşedinte. Managua, l7 noiembrie 2016.
Daniel Ortega, preşedinte al statului Nicaragua, şi soţia sa, vice-preşedinte. Managua, l7 noiembrie 2016.
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Oswaldo Rivas

Nicaragua traversează o gravă criză politică marcată de înfruntări care s-au soldat în ultimile trei luni cu peste 280 de morţi şi 2000 de răniţi. Forţele guvernamentale au preluat miercuri 18 iulie controlul unui oraş care devenise centrul rebeliunii împotriva preşedintelui Daniel Ortega.

Daniel Ortega poate fi pus în prezent pe lista destul de lungă a liderilor care vin la putere în context de legitimitate sau în mod democratic şi care recurg apoi la toate manevrele posibile pentru a se eterniza în funcţia supremă. Acest fost lider revoluţionar a exercitat puterea între 1979 şi 1990, pentru a reveni apoi în fruntea statului în 2007. La originea actualului val contestatar se află o reformă a pensiilor iniţiată de Daniel Ortega, la incitarea Fondului Monetar Internaţional.

Pe fond de nemulţumiri exprimate tot mai vehement Ortega a retras proiectul, dar manifestaţiile au continuat, reprimate de armată. O grevă generală, declanşată la mijlocul lunii iunie, a complicat situaţia suscitînd spectrul unui război civil. Ortega pretinde că trupele sale au pus capăt unei tentative de lovitură de stat, Uniunea Europeană şi Statele Unite îi cer însă preşedintelui să nu mai recurgă la violenţă şi să dizolve grupurile paramilitare care operează în favoarea sa.

In vîrstă de 72 de ani, Daniel Ortega, împreună cu soţia sa Rosario Murillo, a construit un sistem dictatorial bazat pe corupţie şi nepotism. Ciudat cum Daniel Ortega, eroul din 1979, aflat atunci în fruntea unei insurecţii care l-a dat jos pe dictatorul Anastasio Somoza, a devenit el însuşi treptat o figură odioasă. "In anii 80 Ortega încarna ideea de revoluţie marxistă, dar acum a devenit un capitalist îndrăgostit de putere care adună bani şi privilegii" declară pentru Agenţia France Presse un fost camarad de arme al preşedintelui, pe vremea guerillei marxiste.

Daniel Ortega şi soţia sa, poetă care se consideră "mamă a naţiuni" mai sunt comparaţi cu celebrul cuplu sîngeros din piesa Macbeth a lui Shakespeare, nu întîmplător spunea de altfel scriitorul Oscar Wilde că viaţa imită arta.