Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Stat-naţiune al evreilor

premierul_israelian_benjamin_netanyahu_a_dorit_foarte_mult_ca_legea_sa_fie_votata_cat_mai_repede.jpg

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dorit foarte mult ca legea să fie votată cât mai repede
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dorit foarte mult ca legea să fie votată cât mai repede
Image source: 
© Sebastian Scheiner / Pool / AFP

Controversata lege a fost votată de parlament după mai multe ore de dezbateri. Textul a obţinut 62 de voturi ‘pentru’ şi 55 ‘contra’. 2 parlamentari au lipsit de la vot.

Textul a atras numeroase acuzaţii de ‘rasism’.

Ebraica devine singura limbă oficială. Până acum, araba avea statut identic. Nicio lege nu a fost votată în acest sens de la crearea statului Israel, în 1948, ebraica şi araba au fost până acum considerate limbi cvasi-oficiale, utilizate în toate documentele oficiale.

Ierusalim în întregime este proclamat drept capitala Israel în condiţiile în care Autoritatea Palestiniană doreşte ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israel a anexat Ierusalimul de Est iar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş.

Articolul cel mai controversat – care evoca posibilitatea de a fi create localităţi exclusiv rezervate evreilor şi în care arabii israelieni nu au voie, a fost însă modificat. Delegaţia Uniunii Europene în Israel a considerat articolul, în această formă, drept ‘discriminator’.

Arabii israelieni reprezintă 17% din populaţia israeliană. ‘Dezvoltarea de aşezări evreieşti ţine de interesul naţional iar statul va lua măsuri pentru a acest interes", se arată în textul final adoptat.

Noua formulă, neclară, este denunţată de opoziţie. Un deputat arab a fluturat de la tribună, în timpul dezbaterilor, un drapel negru pentru a marca « moartea democraţiei », parafazând comunicatul asupra morţii lui Yitzhak Rabin.

Reamintim, fostul premier israelian Yitzhak Rabin a fost asasinat în 1995 în cadrul unei manifestații pentru pace care reunise zeci de mii de persoane în centrul Tel Avivului. Ucigașul său este un militant de extremă dreaptă care se opune cu înverșunare Acordurilor de la Oslo cu palestinienii, pentru care Yitzhak Rabin, Yasser Arafat și fostul președinte israelian Shimon Peres au primit Premiul Nobel pentru Pace în 1994.

Un alt deputat arab spune despre textul votat acum că ” încurajează discriminarea, rasismul, perpetuarea statutului de inferioritate al arabilor prezenţi în Israel. Statul evreu acţionează ca o mişcare colonială care urmăreşte iudaizarea pământurilor şi continuă să le fure drepturile proprietarilor”.

“Este o lege periculoasă şi rasistă prin excelenţă” – a scris pe Twitter secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, organism condus de Mahmoud Abbas. În opinia secretarului general “noua lege legalizează oficial apartheid-ul”.

Potrivit lui, textul neagă cetăţenilor arabi dreptul lor la autodeterminare, doar evreii vor avea acest drept.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a felicitat pentru vot. « Este un moment decisiv în historia statului Israel şi înscriem în marmură limba, imnul şi drapelul nostru”.

În timpul dezbaterilor, un deputat de la Likoud, partidul lui Benjamin Netanyahu s-a adresat deputaţilor arabi : «nu aţi fost aici înaintea noastră şi nu veţi rămâne aici după noi. Facem această lege fundamentală pentru a împiedica orice tentativă de a transforma statul Israel într-o naţiune a tuturor cetăţenilor săi”.

Textul intră în categoria legilor fundamentale aflate în Constituţia Israelului.

Calendarul evreiesc este calendarul oficial al ţării.

Premierul Benjamin Netanyahu a dorit foarte mult ca legea să fie votată cât mai repede.

Pentru Shuki Friedman, membru al grupului de reflexie Israel Democracy Institut, « legea are un caracter simbolic, dar care va constrânge tribunalele să ia în calcul caracterul evreiesc al statului, ceea ce va determina o interpretare mai restrictivă a drepturilor arabilor israelieni ». « Subliniind caracterul evreiesc, automat este redus caracterul său democratic”, este de părere expertul.

Iar Uniunea Europeană se declară preocupată de noua lege adoptată în Israel. Ea complică soluţia creării a două state, susţinută de UE,  pentru reglarea conflictului israeliano-palestinian. “Respectăm suveranitatea Israelului dar principiul de bază, în care se încadrează şi dreptul minorităţilor, trebuie respectat”, a explicat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.