
Special Paris
UE: Turcia să asigure libertăţile fundamentale
presedintele_turciei_recep_tayyip_erdogan.jpeg

Sefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini susţine că Turcia trebuie să renunţe la orice măsură restrictivă ce poate avea un impact negativ asupra statului de drept, asupra independenţei puterii judiciare şi a libertăţilor fundamentale. Ea a făcut referire la libertatea de expresie, de asociere şi la drepturile procedurale.
Federica Mogherini mai spune că se aşteaptă la o ameliorare concretă şi durabilă, esenţială în perspectiva unei relaţii Uniunea Europeană – Turcia.
În Turcia starea de urgenţă a fost decisă acum 2 ani. În acest timp, preşedintele a concediat masiv – zeci de mii de funcţionari din toate domeniile: învăţământ, forţe de ordine, a închis ziare, televiziuni şi radiouri.
În plus, s-a trecut de la sistemul parlamentar la cel prezidenţial, în urma victoriei obţinute de Recep Tayyip Erdogan în recentele alegeri generale. Spre exemplu, preşedintele poate dizolva parlamentul și convoca alegeri anticipate.
RFI a fost în Turcia pentru a sta de vorbă cu oamenii de acolo.
Fatoş este o femeie la 52 de ani iar pentru ea ridicarea stării de urgenţă nu însemnă nimic. Aşezată pe o bancă din cartierul central din Besiktas, ea spune că se simte în siguranţă:
«Ca simplu cetăţean, nu văd diferenţa. Viaţa mea nu s-a schimbat. Mă deplasez liber. Nu ştiu dacă vom fi mai bine sau mai prost protejaţi decât am fost pe perioada stării de urgenţă. Dar orice s-ar întâmpla, am încredere în forţele de ordine».
Există şi turci precum Tolga. Are 38 de ani şi spune că nu ştie ce să creadă:
«De o parte sunt ‘pentru’ menţinerea stării de urgenţă pentru că încă sunt printre noi numeroşi pucişti şi terorişti din PKK. Pe de altă parte, îmi doream o atenuare a stării de urgenţă deoarece a fost redus dreptul de a manifesta democratic”.
Nu departe, într-o cafenea apropiată de Bosfor, Haluk Pehlivan nu îşi ascunde opoziţia faţă de regimul instaurat de Recep Tayyip Erdogan şi noilor puteri pe care şi-a le-a acordat în timpul stării de urgenţă. Ridicarea ei nu este decât “praf în ochi”:
« Pe hârtie, ridicarea stării de urgenţă şi întoarcerea la statul de drept şi la democraţie înseamnă un lucru bun. Ar trebui să asigure investitorii străini. În practică, noile puteri permit statului să instaureze um fel de “mini-stări de urgenţă” la nível local”.
Acest poliţist aflat la pensie se referă la o nouă lege antiteroristă care trece starea de urgenţă în regimul de drept comum. Prefecţii vor putea să restricţioneze deplasările persoanelor considerate suspecte. Durata maximă de reţinere este de 12 zile. Cu şapte zile în plus faţă de momentul în care a fost declanşată starea de urgenţă, acum 2 ani.