Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, un colaborator al Palatului Elysée în vizorul justiţiei

19072018_macron_benalla_0.jpg

Alexandre Benalla în prim plan, în cursul unei vizite a presedintelui Macron la Salonul agriculturii, 1 martie 2018
Alexandre Benalla în prim plan, în cursul unei vizite a presedintelui Macron la Salonul agriculturii, 1 martie 2018
Sursa imaginii: 
Credit foto: Lionel Benaventure, AFP

În Franţa, justiţia examinează în prezent un incident, dar care poate că este ceva mult mai grav, intervenit în contextul manifestaţiilor de întîi mai. Un colaborator al Palatului Elysée, Alexandre Benalla, a fost filmat lovind un manifestant căzut la pămînt. O parte a presei începe să vorbească depre "afacerea Benalla".

O afacere revelată de cotidianul Le Monde, care a difuzat pe site-ul său şi imaginile respective. Primul ministru francez Edourd Philippe a intervenit în persoană afirmînd că Alexandre Benalla, trimis ca observator la defilarea de pe întîi mai, nu avea şi misiunea de a interveni alături de forţele de ordine.

Între timp acest om, care s-a ocupat de aspecte legate de securitatea preşedintelui Macron, a fost sancţionat administrativ. Din rîndurile opoziţiei multe voci consideră însă că sancţiunea a fost prea clementă. Radicalii de stînga conduşi de Jean-Luc Mélenchon denunţă un veritabil “scandal de stat”. Socialiştii îi repoşează lui Emmanuel Macron că se contrazice, că pledează în favoarea unei "Republici exemplare", dar că în acelaşi timp l-ar fi protejat pe colaboratorul său, ale cărui fapte ar ţine de delictele penale.

"Cine era la curent la Palatul Elysée? Cine a încercat să înăbuşe această afacere? Astăzi avem sentimentul că Palatul Elysée se află deasupra legii.” declară diverse personalităţi din rîndurile dreptei, citate de cotidianul Le Monde. Unii se declară chiar “neliniştiţi în privinţa democraţiei în Franţa”.

Membrii guvernului au condamnat însă comportamentul lui Alexandre Benalla, total necunoscut de marele public, fost membru al serviciului de ordine al lui François Hollande în cursul campaniei prezidenţiale din 2012 şi trecut apoi în serviciul lui Emmanuel Macron. La Palatul Elysée el avea funcţia de adjunct al şefului de cabinet la preşedintelui.

Nu este exclus ca această afacere să ascundă şi o tentativă de instrumentalizare politică, acum cînd popularitatea lui Emmanuel Macron a crescut pe fondul marelui succes fotbalistic al Franţei.