Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cînd la Donald Trump "da" devine "nu"

2018-07-16t112434z_562315367_rc1f2edc0910_rtrmadp_3_usa-russia-summit_0_0.jpg

Donald Trump si Vladimir Putin la Helsinki
Donald Trump si Vladimir Putin la Helsinki
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Preşedintele american, aflat sub tirul criticilor după recenta sa întîlnire de la Helsinki cu omologul său rus, se retractează şi afirmă chiar că a fost victima unui lapsus. El pretinde că s-ar fi exprimat greşit în momentul în care a declarat că are încredere atît în serviciile secrete americane cît şi în afirmaţiile lui Vladimir Putin. Problema care se pune însă este mai largă şi mai gravă: ce trebuie să înţeleagă lumea cînd face Donald Trump o afirmaţie? Nu cumva contrariul ei?

Dacă ar fi să-i dăm acum crezare lui Trump, el pur şi simplu a uitat să plaseze particula "not" (nu) într-o frază esenţială. O frază care suna cam aşa: "nu văd nici un motiv pentru care ar fi Rusia" (la originea unor ingerinţe în campania prezindeţială din 2016). Acum însă Trump pretinde că ar fi vrut să spună "nu văd nici un motiv pentru care nu ar fi Rusia (la originea respectivelor tenative de manipulare a opiniei publice americane). Un simpu nu, deci, "not" în engleză, uitat din grabă, ar fi la originea întregii polemici.

Cînd vine vorba de Trump ne putem aştepta la orice, inclusiv la o pronunţie greşită. Ceea ce nu face decît să agraveze “cazul Trump" pentru că mulţi responsabili politici americani, inclusiv în propria sa tabără, îl acuză de incompetenţă. Cînd "da" devine "nu" şi invers, cu atîta uşurinţă, la un preşedinte, cei pe care îi conduce au motive să fie îngrijoraţi. Sau poate că, pe baza a ceea ce s-a întîmplat la Helsinki, ar trebui analizate acum toate declaraţiile lui Trump, ca să vedem dacă alte greşeli de pronunţie nu s-au strecurat în ele. Poate că Donald Trump nu a vrut să spună, cînd a venit la el Emmanuel Macron ca să-i vorbească despre ecologie,  "nu cred în fenomenul încălzirii atmosferei", ci exact contrariul. Ceea ce înseamnă că toată lumea s-a înşelat şi că Donald Trump vrea poate să menţină în continuare America în Acordurile de la Paris legate de combaterea fenomenului de seră.

Donald Trump recurge deseori la mesaje cu caracter de ameninţare pe care le transmite pe Twitter. Joi 19 iulie el s-a arătat foarte agasat din cauza amenzii impusă de europeni societăţii Google, acuzată de abuz de poziţie dominantă. In mesajul său Trump afirmă că nu va mai tolera ca Europa să profite de Statele Unite, că acest lucru nu va ma dura. Dar dacă din nou s-a păcălit în legătură cu acest "not" şi a vrut să spună că amenda de patru miliarde trei sute patruzeci de milioane decretată de europeni este justă?

Să revenim însă la Putin: Donald Trump reafirmă într-un mesaj că întîlnirea sa cu preşedintele rus a fost un mare succes, şi că doar anumite medii de informare, "duşmane ale poporului", şi care recurg la "fake news" îi contestă succesul diplomatic. Donald Trump mai susţine că a fost extrem de "ferm" faţă de Putin, mai ferm decît toţi predecesorii săi, dovadă cifrele legate de sancţiunile impuse Rusiei.

Liderul de la Casa Albă se declară însă nerăbdător să-l întîlnească din nou pe Putin pentru a pune în practică unele decizii luate în comun. De partea sa, şi Putin denunţă "unele forţe din Statele Unite care, în numele unor ambiţii personale, sunt gata să sacrifice relaţiile ruso-americane şi chiar securitatea Americii". Se referă Putin la perspectivele continuării politicii de dezarmare nucleară? La alte aspecte legate de destindere? In Statele Unite unii membrii ai Congresului consideră că discuţia de două ore avută de Trump cu Putin, fără consilierii lor, a fost cam opacă, şi că ar trebui ca interpretul (traducătorul) lui Trump să fie audiat.