Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Beluga XL – Noul avion cargo al Airbus, cel mai mare din lume

noul_avion_cargo_beluga_xl_din_familia_airbus_in_forma_de_balena_zambitoare_efectueaza_primul_zbor_de_testare_19_iulie_2018_aeroportul_toulouse-_blagnac.jpg

Noul avion cargo Beluga XL din familia Airbus, în forma de balena zambitoare, efectueaza primul zbor de testare, 19 iulie 2018, aeroportul Toulouse- Blagnac
Noul avion cargo Beluga XL din familia Airbus, în forma de balena zambitoare, efectueaza primul zbor de testare, 19 iulie 2018, aeroportul Toulouse- Blagnac
Image source: 
© AFP

Avionul Beluga XL este noul avion cargo creat de Airbus. Este un aparat enorm, în formă de balenă zâmbitoare. Un design decis prin vot de salariaţii grupului aeronautic european. Pentrul primul zbor de testare, aparatul a decolat joi de pe aeroportul Toulouse Blagnac.

Aproximativ 10.000 de persoane au asistat la decolare. Salariaţi şi sub-contractori ai constructorului european au aplaudat noua balenă zâmbitoare.

Aparatul a revenit la sol după 4 ore şi 12 minute. El a urcat la 8.000 de metri pentru ca sistemul să poată fi verificat, după cum a explicat comandantul de bord, Christophe Cail. Apoi, avionul a atins altitudinea de croazieră de 9.700 de metri unde a fost testată viteza maximală: 830 km/h.

Beluga XL a survolat Pirineii şi Mediterana, înainte să se întoarcă la Toulouse.

Beluga XL va înlocui progresiv actualul Beluga ST, cu începere din 2019. El va  transporta piesele necesare societăţilor din grupul Airbus.

Noul aparat este cu 6 metri mai lung şi cu un metru mai larg decât predecesorul său. În prezent, Beluga ST este cel mai mare avion cargo din lume.   

Capacitatea de transport a crescut cu 30%.

Beluga XL poate să transporte 51 de tone pe o distanţă de 4.074 de km.

Toate avioanele livrate de Airbus, cu excepţia A380, petrec 2 ore într-un aparat Beluga.

Crearea Beluga XL a demarat în 2014. O a doua balenă zburătoare este în curs de asamblare. În total vor fi construite 5 aparate Beluga XL.