Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: „afacerea Benalla” pe fond mediatic eruptiv

000_17t149_0.jpg

Alexandre Benalla, omul avînd ca misiune securitatea presedintelui
Alexandre Benalla, omul avînd ca misiune securitatea presedintelui
Sursa imaginii: 
credit foto: AFP/Jean-François Monier

În Franţa, un consilier prezidenţial este concediat şi în stare de arest, el este vizat de două anchete, iar clasa politică reacţionează viguros în contextul unei afaceri care tinde să ia forma unei crize politice. Numele celui care a provocat scandalul este Alexandre Benalla, total necunoscut de marele public în urmă cu cîteva zile, şi apare în toată presa. Iar unii comentatori au reproşuri să-i facă preşedintelui Emmanuel Macron în legătură cu modul în care îşi alege colaboratorii.

Ciudată, nemiloasă şi cinică mai este politica! In urmă cu cîteva zile preşedintele Emmanuel Macron sărbătorea victoria Franţei la Mondialul de fotbal şi profita din plin de entuziasmul naţional al evenimentului. Victoria echipei franceze părea să aibă un efect pozitiv imediat asupra a ceea ce numim moralul populaţiei, dar şi asupra imaginii lui Emmanuel Macron. Ori, tot acest capital de simpatie pare să se spulbere acum brusc, pentru că unul dintre oamenii care s-a aflat în cercul său intim de colaboratori este anchetat pe multiple motive. Alexandre Benalla, care s-a ocupat de securitatea personală a preşedintelui, a fost filmat pe data de întîi mai în timp ce lovea un manifestant.

Greu de spus ce s-a petrecut în acel moment în mintea acestui om, aflat de fapt ca observator la defilarea de Întîi Mai. El nu avea nici un mandat pentru a-şi pune o cască şi a acţiona împreună cu forţele de ordine, cel puţin aşa rezultă din ce declară Palatul Elysée. Atît justiţia, cît şi o comisie parlamentară, vor încerca să elucideze cazul, sau poate că ar trebui să vorbim de un „mister” Benalla, de o faţă ascunsă a sa.

Nu este exclus ca el să fi fost victima unui sindrom de frustrare... Unii oameni care sunt pregătiţi să facă profesional faţă violenţei uneori o caută cu tot dinandinsul. Alexandre Benalla trebuie să răspundă acum mai multor acuzaţii: violenţe comise în asociere cu persoane însărcinate cu o misiune de serviciu public, uzurpare de funcţie, port ilegal de însemne rezervate autorităţilor publice, complicitate în vederea deturnării de imagini aparţinînd unui sistem de video-protecţie...

Afacerea pare să fie mai complicată însă, Preşedinţia a sancţionat şi alte persoane în acest context. Iar polemica a luat deja proporţii. Unele voci din opoziţie cer demisia ministrului de interne Gérard Collomb. Altele îl acuză pe preşedintele Emmanuel Macron că s-a înconjurat de un cerc restrîns de consilieri şi că, prin urmare, ar avea o viziune autoritaristă de exercitare a puterii.

Cotidianul Le Parisien consideră că aceasta estea „cea mai gravă criză” cu care se confruntă Emmanuel Macron de cînd a venit la putere. Preşedinţia franceză mai este acuzată că ar fi vrut să muşamalizeze scandalul, că într-o primă fază i-a fost aplicată lui Alexandre Benalla o sancţiune mult prea uşoară. Si mai ales Preşedinţiei i se reproşează că după revelarea faptelor a continuat să-l utilizeze pe Benalla pentru misiuni de securitate, printre altele el s-a aflat împreună cu echipa Franţei în momentul festiv de pe Champs Elysées.

Ne aflăm oare efectiv în faţa unei „afaceri de stat” cum afirmă unii comentatori? Sau opoziţia profită de moment, la fel ca şi o parte a presei, pentru a contesta un anumit stil de a conduce al lui Macron? Potrivit unor sondaje popularitatea preşedintelui ar fi în scădere, dar jocul sondajelor nu este niciodată un criteriu solid pentru a evalua soliditatea unui program politic. Personal nu pot să nu remarc un anume aspect jubilatoriu din partea maşinii mediatice. Ca şi cum pînă acum ar fi fost frustrată întrucît nu „l-a prins” cu nimic pe preşedinte, cu nici un pas greşit, dar în acest moment se dezlănţuie...

„Macron şi afacerea Benalla, atenţie la gorile” titrează pe prima pagină cotidianul Libération... Zeci de fotografii sunt scoase în prezent la iveală şi publicate, fotografii în care „bodyguard-ul” Alexandre Benalla apare alături de Emmanuel Macron. Preşedintelui i se face aproape un proces mediatic, acuzat că pe de o parte vrea o „Republică ireproşabilă”, dar că pe de altă parte nu l-a sancţionat în mod irepreşabil pe consilierul care s-a purtat ca un vulgar bătăuş de Întîi Mai...

Să fie oare acesta foiletonul politic al verii în Franţa? In orice caz, acest început de polemică riscă să-i strice vacanţele lui Emmanuel Macron.