Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Indonezia: Francezul Michaël Blanc liber după 19 ani

francezul_michael_blanc.jpg

Francezul Michael Blanc
Francezul Michael Blanc
Image source: 
© AFP

Un francez condamnat la închisoare pe viaţă în Indonezia revine acasă după 19 ani. Povestea lui a fost urmărită de-a lungul anilor de presa franceză. Eforturi diplomatice au fost depuse pentru ca bărbatul să poată fi eliberat.Michael Blanc a fost la un pas de a fi condamnat la moarte pentru trafic de droguri. În Indonezia legislaţia anti-drog este una dintre cele mai severe din lume.

Michaël Blanc a fost reţinut pe aeroportul din Bali în decembrie 1999. Se întorcea din India.

Avea 26 de ani, era bucătar şi dorea să se instaleze în Bali pentru a face scufundări. În buteliile pentru scufundări i-au fost descoperite 3,8 kg de haşiş.

A susţinut mereu că un amic i-a dat aceste butelii. Explicaţii insuficiente pentru autorităţile indoneziene.

A scăpat de pedeapsa cu moartea  iar în 2000 este condamnat la închisoare pe viaţă. O pedeapsă aspră, criticată vehement în Franţa unde o petiţie a fost semnată de numeroase personalităţi.

Presa franceză a mediatizat cazul său imediat. Guvernul francez a preluat cazul iar fostul prim-ministru François Fillon l-a evocat în cursul vizitei în Indonezia în iulie 2011.

O mobilizare diplomatică iar Michael Blanc obţine în 2008 o reducere a pedepsei. Închisoarea pe viaţă îi este redusă la 20 de ani de detenţie.

În total a făcut 14 ani de detenţie şi a obţinut libertatea în 2014 – când justiţia indoneziană a decis că poate să facă restul pedepsei – încă 4 ani, în libertate condiţionată. 

La 40 de ani, Michael Blanc este lăsat să iasă din  închisoare cu obligaţia de a rămâne în Indonezia încă 4 ani. O decizie istorică: Michael Blanc era la acea vreme cel mai vechi deţinut francez în Indonezia şi unul dintre rarii deţinuţi străini care au beneficiat de o eliberare condiţionată.

21 iulie 2018 – ziua în care Michael Blanc, acum în vârstă de 45 de ani,  a putut părăsi arhipeleagul. S-a urcat într-un avion cu destinaţia Europa, mai exact Geneva.

Mama lui a fost cea care în ultimii 20 de ani s-a luptat pentru a-i ameliora condiţiile de viaţă şi pentru a obţine această eliberare. În momentul în care Michael Blanc a fost reţinut, femeia şi-a părăsit slujba, família şi casa, ţara pentru a-şi susţine fiul în Indonezia. Mai mult, lupta ei a fost extinsă la ansamblul deţinuţilor străini din Indonezia.

Ea şi-a acompaniat fiul în avionul spre casă. Însă vrea să se întoarcă în Indonezia pentru a susţine cauza altor francezi încarceraţi acolo.

În 2005 un alt francez a fost reţinut pentru trafic de droguri şi condamnat la închisoare pe viaţă. A fost nevoie de mai multe recursuri pentru a putea scăpa de pedeapsa capitală.

Alţi doi francezi sunt deţinuţi în Indonezia pentru trafic de droguri – unul condamnat la închisoare pe viaţă în octombrie 2011 şi un altul condamnat la 15 de închisoare în iulie 2014.

Zeci de alţi condamnaţi la pedeapsa capitală, pentru trafic de droguri, printre care numeroşi străini, aşteaptă pe acest culoar. Nicio execuţie nu a avut loc în ultimii doi ani.

547