Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Revizuirea constituţională amânată de afacerea Benalla

presedintele_emmanuel_macron_d_si_garda_sa_de_corp_alexandre_benalla_s_in_nordul_frantei_17_iunie_2017.jpg

Presedintele Emmanuel Macron (d) si garda sa de corp Alexandre Benalla (s) în nordul Frantei, 17 iunie 2017
Presedintele Emmanuel Macron (d) si garda sa de corp Alexandre Benalla (s) în nordul Frantei, 17 iunie 2017
Sursa imaginii: 
Philippe HUGUEN / AFP

Fost consilier prezidenţial, Alexandre Benalla a fost concediat recent pentru că a lovit, la începutul lunii mai, un manifestat. Omul se ocupa de securitatea preşedintelui. Întreaga afacere a fost dezvăluită de cotidianul Le Monde care a difuzat un video în acest sens. Clasa politică a reacţionat imediat iar criticile s-au îndreptat, în mare parte, către preşedintele Emmanuel Macron.

Blocaj inedit la Adunarea Naţională care a decis să suspende examinarea modificărilor constituţionale. Afacerea Benalla, a fostului consilier prezidenţial, a dat peste cap lucrările. Discuţiile vor fi reluate într-un moment mai liniştit, după cum spune ministrul francez de Justiţie.

O declaraţie aplaudată de deputaţii prezenţi şi care a pus un punct la 4 zile de paralizie parlamentară. Sunt zile agitate, după cum spunea François de Rugy, preşedintele Adunării Naţionale, în momentul în care a decis sistarea şedinţei.

De la începutul afacerii Benalla, este perturbată examinarea unuia din textele majore din mandatul lui Emmanuel Macron. Nu se va reuşi discutarea textului până începe vacanţa parlamentară, la finele lunii. Opoziţia obţine, probabil, prima sa victorie politică de la venirea la putere a lui Emmanuel Macron.

Cinci suspecţi există în dosar printre care şi trei poliţişti, bănuiţi că i-ar fi trimis lui Alexandre Benalla imagini de la protest.

În paralel cu justiţia, comisii parlamentare anchetează şi ele. Ministrul de Interne, Gérard Collomb va fi audiat luni şi marţi. Opoziţia cere ca şi preşedintele Emmanuel Macron să fie chemat la audieri, prim-ministrul Edouard Philippe dar şi secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentului,  Christophe Castaner.

Opoziţia susţinea, de trei zile, că este imposibil să se dezbată un text contituţional “în mijlocul unei crize profunde” iar apoi s-a felicitat pentru că textul a ajuns « la congelator », după cum s-a exprimat Jean-Luc Mélenchon liderul Franţei Nesupuse, de extremă-stânga.

Iar majoritatea a trebuit “să pună punct circului” după cum s-a exprimat un deputat.

Iar în tot acest timp, mai multe voci au cerut retragerea reformei, care prevede o reducere a numărului de parlamentari.