Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: UE vrea statut de "aliat"

daca_e_argentina_e_tango_-_participantii_la_summitul_g20_urmaresc_o_partida_de_tango_in_buenos_aires.jpg

Daca e Argentina e tango - Participantii la summitul G20 urmaresc o partida de tango în Buenos Aires
Daca e Argentina e tango - Participantii la summitul G20 urmaresc o partida de tango în Buenos Aires
Sursa imaginii: 
www.g20.org

Uniunea Europeană, luată în vizor de Washington, pe teren comercial şi monetar, aminteşte că este « aliatul » şi nu « inamicul » Statelor Unite. La Buenos Aires a avut loc în acest week-end summitul G20  - al miniştrilor de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale. Tensiunile comerciale reprezintă un risc pentru creşterea mondială, atenţionează marile puteri ale planetei, mai puţin Statele Unite – hotărâte să suprataxeze China şi Europa.

Tările Europei doresc să ocupe un statut de aliat, ” nu de inamic dar de aliat”, spune somisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici reluând astfel cuvântul folosit de preşedintele Donald Trump  care a calificat vineri europeenii drept “inamici”.

Liderul de la Casa Albă a criticat política monetară şi a ameninţat că va suprataxa produsele europene.

Uniunea Europeană nu este responsabilă de dezechilibrele comerciale, a subliniat comisarul Pierre Moscovici întrebat de un jurnalist dacă Europa este o victimă colaterală în războiul comercial dintre Statele Unite şi China.

Miercuri se va afla la Washington preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi comisara pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom. « Încercăm să construim poduri », a explicat comisarul Pierre Moscovici.

Statele Unite ameninţă că vor suprataxa importurile auto europene.

“Refuzăm să negociem cu pistolul la tâmplă", a explicat ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire. Si a continuat: “Comerţul mondial nu poate avea la bază legea junglei. O creştere unilaterală a tarifelor, adică legea celui mai puternic, nu poate reprezenta viitorul relaţiilor comerciale în lume.”

Pentru responsabilul francez, Europa are o carte de jucat în acest context – « uniţi, asigură el, putem face lucrurile să funcţioneze. Nu suntem condamnaţi să fim sfărâmaţi între China care nu încetează să câştige în putere şi Statele Unite care s-au decis să intre într-un raport de forţe cu toate celelalte state ale planetei”.

Cancelara germană Angela Merkel a anunţat că Uniunea Europeană este « pregătită » să riposteze în cazul unei suprataxări a importurilor de automobile europene.

Directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde estimează că războiul comercial ar putea reduce creşterea mondială cu 0,5 puncte.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin a cerut Chinei şi Uniunii Europene să facă anumite concesii pentru a putea avea o relaţie comercială mai echilibrată.

Statele Unite acuză un deficit comercial cu China de 376 de miliarde de dolari în 2017 şi vrea să reducă această sumă.   Beijing acuză Washington că a declanşat cel mai grav război commercial din istorie şi a răspuns cu noi taxe pe produse americane.

Potrivit ministrului brazilian al Economiei, Eduardo Guardia « orice conflict ce stă în calea liberului-schimb, a unui comerţ bazat pe reguli, trebuie rezolvat cu ajutorul organizaţiilor internaţionale apte să soluţioneze astfel de probleme”.