
Special Paris
SUA: UE vrea statut de "aliat"
daca_e_argentina_e_tango_-_participantii_la_summitul_g20_urmaresc_o_partida_de_tango_in_buenos_aires.jpg

Tările Europei doresc să ocupe un statut de aliat, ” nu de inamic dar de aliat”, spune somisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici reluând astfel cuvântul folosit de preşedintele Donald Trump care a calificat vineri europeenii drept “inamici”.
Liderul de la Casa Albă a criticat política monetară şi a ameninţat că va suprataxa produsele europene.
Uniunea Europeană nu este responsabilă de dezechilibrele comerciale, a subliniat comisarul Pierre Moscovici întrebat de un jurnalist dacă Europa este o victimă colaterală în războiul comercial dintre Statele Unite şi China.
Miercuri se va afla la Washington preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi comisara pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom. « Încercăm să construim poduri », a explicat comisarul Pierre Moscovici.
Statele Unite ameninţă că vor suprataxa importurile auto europene.
“Refuzăm să negociem cu pistolul la tâmplă", a explicat ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire. Si a continuat: “Comerţul mondial nu poate avea la bază legea junglei. O creştere unilaterală a tarifelor, adică legea celui mai puternic, nu poate reprezenta viitorul relaţiilor comerciale în lume.”
Pentru responsabilul francez, Europa are o carte de jucat în acest context – « uniţi, asigură el, putem face lucrurile să funcţioneze. Nu suntem condamnaţi să fim sfărâmaţi între China care nu încetează să câştige în putere şi Statele Unite care s-au decis să intre într-un raport de forţe cu toate celelalte state ale planetei”.
Cancelara germană Angela Merkel a anunţat că Uniunea Europeană este « pregătită » să riposteze în cazul unei suprataxări a importurilor de automobile europene.
Directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde estimează că războiul comercial ar putea reduce creşterea mondială cu 0,5 puncte.
Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin a cerut Chinei şi Uniunii Europene să facă anumite concesii pentru a putea avea o relaţie comercială mai echilibrată.
Statele Unite acuză un deficit comercial cu China de 376 de miliarde de dolari în 2017 şi vrea să reducă această sumă. Beijing acuză Washington că a declanşat cel mai grav război commercial din istorie şi a răspuns cu noi taxe pe produse americane.
Potrivit ministrului brazilian al Economiei, Eduardo Guardia « orice conflict ce stă în calea liberului-schimb, a unui comerţ bazat pe reguli, trebuie rezolvat cu ajutorul organizaţiilor internaţionale apte să soluţioneze astfel de probleme”.