Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nantes, Franţa: Tabără de migranţi evacuată

primarita_din_nantes_johanna_rolland_a_refuzat_evacuarea_taberei_pe_motiv_ca_nu_poate_ajuta_toti_migrantii.jpg

Primarita din Nantes, Johanna Rolland a refuzat evacuarea taberei pe motiv ca nu poate ajuta toti migrantii
Primarita din Nantes, Johanna Rolland a refuzat evacuarea taberei pe motiv ca nu poate ajuta toti migrantii
Image source: 
© AFP/Archives

O tabără cu aproape 400 de migranţi, creată de aproape o lună într-o piaţă din centrul oraşului francez Nantes, a fost evacuată în această dimineaţă de forţele de ordine.

Pe stradă, în piaţa centrală se aflau 280 de corturi cu mulţi copii singuri ori femei cu bebeluşi. Ei sunt originari din Sudan şi Eritreea.Prefectura ceruse evacuarea urgentă a taberei pe motiv că reprezintă un risc pentru sănătatea publică.

Un important dispozitiv de poliţie a fost instalat în perimetrul acestei tabere.

Oamenii şi-au strâns lucrurile în linişte şi s-au deplasat la primărie unde a fost creat un ghişeu de primire al migranţilor. Primăria refuzase acum o săptămână să ceară evacuarea taberei pe motiv că nu îi poate caza pe toţi.

Prefectura a sesizat situaţia iar tribunalul administrativ din Nantes a ordonat evacuarea fără întârziere. Judecătorul a semnalat că oamenii nu au acces la apă ori la toalete.

Un ong de susţinere a migranţilor a fost prezent la evacuare. Responsabilii ong-ului spun că nici ei nu au locuri suficiente pentru a-i găzdui pe toţi.

Prefectura promite că va oferi un adăpost persoanelor vulnerabile dar, la fel, nu are loc pentru toţi migranţii prezenţi acolo dar caută locuri de cazare pe întreg teritoriul francez.

Potrivit autorităţilor, numărul cererilor de azil a crescut cu 28% în ultimul an în Nantes.

Cei care nu pot cere azilul ori sejurul în Franţa ori au făcut deja cererea de azil într-un alt stat membru al Uniunii Europene, vor fi invitaţi să părăsească Franţa precizează prefectura.