Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


HIV - SIDA: Este nevoie de bani pentru continuarea luptei

campaniile_de_ingrijire_a_bolnavilor_cu_hiv_-_sida_au_nevoie_de_fonduri_importante_atentioneaza_expertii_reuniti_saptamana_aceasta_intr-o_conferinta_la_amsterdam.gif

Campaniile de îngrijire a bolnavilor cu HIV - SIDA au nevoie de fonduri importante, atentioneaza expertii reuniti saptamana aceasta intr-o conferinta la Amsterdam
Campaniile de îngrijire a bolnavilor cu HIV - SIDA au nevoie de fonduri importante, atentioneaza expertii reuniti saptamana aceasta intr-o conferinta la Amsterdam
Image source: 
Manjunath Kiran / AFP

Lupta contra SIDA are nevoie de miliarde de dolari. În lipsa lor, epidemia ar putea reizbucni. O conferinţă internaţională are loc la Amsterdam iar experţii prezenţi atenţionează asupra dificultăţilor în a finanţa lupta contra acestui vírus.

15.000 de experţi în HIV - SIDA sunt prezenţi la conferinţa internaţională ce se derulează săptămâna aceasta în Amsterdam, Olanda. Oameni de ştiinţă, militanţi, ong-uri, responsabili politici sunt aici.

Niciodată un număr atât de mare de persoane nu a avut acces la îngrijiri. Un succes de care unii nu se pot bucura căci există o oarecare delăsare, banii pentru oferirea unei îngrijiri nu mai vin ca odinioară. Ca şi când lupta a fost deja câştigată şi de fapt mai este cale lungă de parcurs.

Obiectivul principal pe termen mediu: până în 2020, 90% din persoanele bolnave să fie depistate iar cel puţin 90% tratate. Iar 90% ar trebui să îşi poată controla boala.

Obiectivul 90-90-90 este o ţintă stabilită deja de ani de zile. Dar el pare a fi întârziat, cu doi ani înainte de termenul limită crede François Dabis -  şeful Agenţiei franceze de Cercetare şi Luptă contra SIDA:

"Suntem undeva pe la mijlocul drumului. Suntem încă departe de obiectivul stabilit. Iar ceea ce vedem în prezent ne face să credem că ne va fi foarte greu să atingem acest nível în timpul prevăzut. Multe chestiuni ne stau în cale. Spre exemplu situaţia extrem de particulară în funcţie de regiunile planetei. Africa de Vest sau Centrală, Europa de Est, Asia Centrală sunt regiuni în care epidemia rezistă. Ceea ce blochează cel mai des este lipsa de informare în ceea ce priveşte virusul HIV. Nu au fost toţi cei atinşi identificaţi şi nu pot fi îngrijiţi toţi".

Suntem într-un moment în care sfârşitul epidemiei poate deveni realitate pe termen mediu este de părere Aurélien Beaucamp, preşedintele Asociaţiei franceze AIDES – de luptă contra HIV şi hepatitelor virale:

"Ceea ce lipseşte în prezent este un leadership politic care se traduce printr-o dorinţă de a asigura şi de a creşte finanţarea internaţională. Astăzi ne aflăm într-un moment în care ne spunem ‘ ah, am dat atât pentru a susţine lupta încât putem să ne oprim’. Dar epidemia nu se opreşte. Eu vorbesc de cinci minute iar asta înseamnă că între timp au murit 20 de oameni." 

SIDA omoară în continuare: aproape un milion de persoane, anul trecut.  

Ceea ce înseamnă că este crucial să nu fie lăsată garda, iar finanţarea este miza principală a acestui summit. Potrivit ONU este nevoie de 7 miliarde de dolari, anual, pentru a se ajunge la obiectivul stabilit pentru 2020.

Societatea civilă joacă un rol important în acest summit. Bruce Richman, de la ong-ul american Prevention Access Campaign atenţionează că o persoană care trăieşte cu HIV şi care se află sub tratament, şterge prezenţa virusului în sânge astfel că el nu mai poate fi reperat la teste. Este nedetectabil:

"Nu doar că persoana este într-o stare bună dar ea nu va putea transmite virusul partenerilor sexuali. Nedetectabil = netransmisibil este un fapt dovedit ştiinţific."

Lumea nu trebuie să piardă controlul HIV - SIDA, atenţionează şi Mark Dybul, cercetător şi diplomat american,  fost responsabil al Fondului mondial de luptă contra SIDA.

În prezent trăiesc cu virusul HIV aproape 37 de milioane de persoane în întreaga lume. Numărul infecţiilor a scăzut pentru prima dată de la începutul secolului, numărul morţilor a trecut sub un million în 2016 (990 de mii de cazuri ) iar tendinţa a continuat şi în 2017 când numărul deceselor s-a oprit la 940 de mii.

Comunitatea de cercetători şi ong-urile speră să se poată baza în continuare pe donaţiile americane. Statele Unite au fost primul contribuitor în lupta contra SIDA dar de la venirea lui Donald Trump la şefia Casei Albe, sunt prevăzute reduceri bugetare dar care nu au fost până acum adoptate de Congresul american.