Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranienii speră la o schimbare dar nu una de regim

presedintele_american_donald_trump_il_ameninta_pe_omologul_iranian_intr-un_tweeter_cu_majuscule.jpg

Presedintele american Donald Trump îl ameninta pe omologul iranian într-un tweeter cu majuscule
Presedintele american Donald Trump îl ameninta pe omologul iranian într-un tweeter cu majuscule
Image source: 
© AFP

La Teheran, iranienii reacţionează cu scepticism în urma declaraţiilor venite de la Washington. Preşedintele Donald Trump a ameninţat virulent Iranul. Reacţia lui aminteşte de schimbul de replici derulat între liderul de la Casa Albă şi preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-un. O dispută încheiată printr-un summit istoric între liderul american şi cel nord-coreean, pe 12 iunie. Dar după această apropiere neaşteptată, Donald Trump a făcut din Iran principala ţintă a criticilor sale.

« Este adevărat că societatea noastră se află în criză şi sub presiune dar nu dorim ca Occidentul să ne impună o revoluţie », declară pentru France Presse un psiholog ce trăieşte în nordul Teheranului.

Duminică, într-un discurs pronunţat în California în faţa diasporei iraniene, secretarul american de stat, Mike Pompeo a calificat guvernul de la Teheran « coşmarul poporului iranian ». “Statele Unite vă ascultă, vă susţin şi sunt alături de voi”, a adăugat responsabilul american.  

Tensiunea a urcat după ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump i-a răspuns preşedintelui iranian Hassan Rohani care, l-a sfătuit “să nu se joace cu coada leului, deoarece un conflict cu Iranul ar fi mama tuturor războaielor”.

La câteva ore,  preşedintele Donald Trump a scris pe Twitter, cu majusucule : “nu mai ameninţaţi vreodată Statele Unite ori veţi suferi consecinţe pe care puțini le-au mai suferit în decursul istoriei.”

Mulţi iranieni, chiar şi cei care se opun sistemului actual, cer o schimbare, în special după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acordul prin care se vrea limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Iranienii speră la o schimbare dar nu una de regim, spune un locuitor din Teheran.

“Aproape 40 de ani au trecut de la revoluţia islamică din 1979 iar Iranul suportă încă unele consecinţe. Credeţi că poporul este pregătit să se angajeze într-o nouă revoluţie?!”, se întreabă un funcţionar.

Iranienii apreciază totuşi stabilitatea ţării lor, situată într-o regiune explozivă. “Pentru noi, securitatea este cea mai importantă iar pentru moment o avem. Dorim reforme iar oamenii speră să ajungă la ele fără violenţe”, este de părere un phisolog.

Unii încă speră la un acord cu preşedintele Statelor Unite chiar dacă Hassan Rohani a spus că nu mai doreşte un acord cu Washington iar la începutul lunii iulie liderul de la Teheran s-a aflat în Europa pentru a obţine garanţiile economice necesare pentru a putea respecta acordul nuclear.

« Iranienii sunt îngrijoraţi de situaţia economică, de rata crescută a şomajului, de creşterile de preţuri şi de degradarea ratei de schimb a monedei locale în raport cu dolarul », susţine un om de afaceri chestionat de France Presse.

Dar « Guvernul trebuie să asculte problemele poporului şi să găsească maniera de a le rezolva », spune un bărbat la 40 de ani.

El crede că iranienii nu vor accepta să fie forţaţi de puteri străine ci, în caz de nevoie,  îşi vor apăra onoarea şi demnitatea naţională.

Șeful miliţiei islamice a regimului iranian declară că ameninţările preşedintelui Donald Trump sunt parte dintr-un « război psihologic » iar Statele Unite nu sunt în poziţie să acţioneze contra Iranului.