Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron despre afacerea Benalla: «Singurul responsabil sunt eu»

presedintele_emmanuel_macron_17_iulie_2018_paris.jpg

Presedintele Emmanuel Macron, 17 iulie 2018, Paris
Presedintele Emmanuel Macron, 17 iulie 2018, Paris
Sursa imaginii: 
GONZALO FUENTES / POOL / AFP

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron îşi asumă întreaga responsabilitate în afacerea Alexandre Benalla, fost consilier pe probleme de securitate personală. Colaboratorul preşedintelui a fost filmat în timp ce lovea un manifestant care a participat la protestul prilejuit de 1 mai, ziua muncii, în Paris. Liderul de la Palatul Elysée încă nu s-a exprimat public pe această temă, în ciuda repetatelor apeluri lansate de opoziţie.

Preşedintele s-a exprimat marţi seară, în faţa senatorilor şi deputaţilor La Republique en Marche şi a mai multor membri ai guvernului reuniţi la Casa Americii Latine din Paris. A fost o seară în care aleşii s-au adunat în jurul unui pahar pentru a marca sfârşitul sesiunii parlamentare.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a revendicat responsabilitatea: "singurul responsabil sunt eu."

Aşadar nu s-a pus problema ca Emmanuel Macron să taie capete, aşa cum mulţi francezi se întreabă dacă vor asista la o demisie a unui ministru ori a directorului de cabinet al preşedintelui.  Emmanuel Macron şi-a apărat echipa, ba chiar i-a adus un omagiu lui Alexandre Benalla pentru munca făcută încă din campania electorală chiar dacă spune că «s-a simţit trădat ».

« De un an, nimeni din cabinetul meu nu a fost protejat de vreun fel ori să se fi sustras legilor. Pentru că este ceea ce francezii aşteaptă de la noi. Si dacă este căutat un responsabil, el este în faţa voastră. Să vină să mă caute. Răspund poporului francez. Pentru că cel care i-a acordat toată încrederea lui Alexandre Benalla sunt eu, preşedintele ţării. Am fost la curent şi am validat ordinul de sancţionare a subordonatului meu. Nu putem fi şef pe timp frumos şi să ne sustragem pe vreme rea.”

Preşedintele Emmanuel Macron a încercat şi să răspundă multelor acuzaţii apărute în ultimele zile la adresa sa:

“Alexandre Benalla nu a avut niciodată codurile nucleare. Alexandre Benalla nu a ocupat niciodată un apartament de 300 m² în cartierul parizian Alma. Alexandre Benalla nu a încasat niciodată 10.000 euro. Alexandre Benalla nu a fost niciodată amantul meu, căci toate acestea le-am auzit în ultimele zile ».

Potrivit unui sondaj publicat marţi, 75% dintre francezi doresc ca preşedintele Emmanuel Macron să iasă din tăcere şi să vorbească public despre afacerea Benalla.

Este publicaţia Le Figaro cea care a încercat să limpezească un pic lucrurile, la fel cum iată, încearcă şi preşedintele Emmanuel Macron. Afacerea a dat naştere unor fantasme.

Să luăm pe rand ceea ce spunea preşedintele.

Nu, Alexandre Benalla nu are vreo casă în celebrul cartier parizian Alma. Ce este adevărat aici este că fostul bodyguard avea un spaţiu de serviciu în Palais de l’Alma dar în care nu a locuit vreodată. Este vorba de o clădire de 5.000 de mp care găzduieşte dependinţele Palatului Elysée. L’Express scria că Alexandre Benalla avea aici un apartament ce urmează să fie transformat într-un duplex de 200 de mp. Dar preşedinţia spune că la finele lui 2017 a fost decisă acolo “renovarea completă a patru apartamente aflate într-o stare proastă ».

Da, este adevărat că Alexandre Benalla beneficia de o maşină de serviciu, vehicul ce face parte din parcul auto al Elysée. Alexandre Benalla o folosea deseori pentru a se deplasa pe teren pentru a pregăti vizitele preşedintelui Emmanuel Macron.

Da, autorităţile pariziene au confirmat că pe numele fostului consilier de securitate al preşedintelui Emmanuel Macron a fost eliberat un permis de port armă. Cererea de eliberare a fost depusă de Palatul Elysée.

Nu, Alexandre Benalla nu a încasat 10.000 de euro, asigură Emmanuel Macron iar purtătorul de cuvânt al guvernului susţine că fosta gardă de corp avea un salariu net de 5.000 de euro şi că nu îi erau acordate prime.

Si ajungem si la ultimul punct de pe lista lui Emmanuel Macron – nu, Alexandre Benalla nu era amantul său. Potrivit L’Opinion, fostul colaborator avea cheile de la casa lui Brigitte şi Emmanuel Macron din Touquet, Pas de Calais, locul preferat al cuplului prezidenţial. Alexandre Benalla putea verifica acest spaţiu, putea deschide şi închide rezidenţa. Dar, este doar o dovadă a încrederii acordate de preşedinte omului ce era plătit să îi asigure securitatea personală.

În schimb, neîncrederea francezilor în preşedintele lor a ajuns la un maxim istoric:  60% nu îi acordă încrederea. În barometrul lunar realizat de Institutul Naţional de Cercetare Socială, şeful statului a pierdut patru puncte şi se află la 32% opinii favorabile. Sunt cifre istorice. Imediat după alegeri, Emmanuel Macron avea 46% opinii favorabile.

Seful deputaţilor de dreapta, Les Republicains, Christian Jacob, anunţă că grupul său va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului, ca urmare a afacerii Benalla.

Si grupul de extremă-stângă La France insoumise / Franţa Nesupusă anunţase că va depune o moţiune, cu spijinul socialiştilor şi comuniştilor, dar până la urmă au spus că vor susţine textul celor de la Les Republicains.

Sunt doar ameninţări, mai degrabă. Sansele reale ca o moţiune chiar să fie depusă sunt minime, este o procedură extrem de rar utilizată în Franţa.