Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întrevedere tensionată la Casa Albă: Donald Trump şi Jean-Claude Juncker

liderul_comisiei_europene_jean-claude_juncker_se_intalneste_cu_liderul_de_la_casa_alba_donald_trump_o_intalnire_ce_are_loc_la_washington_si_care_se_anunta_extrem_de_delicata.jpg

Liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker se întâlneste cu liderul de la Casa Alba, Donald Trump, o întâlnire ce are loc la Washington si care se anunta extrem de delicata
Liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker se întâlneste cu liderul de la Casa Alba, Donald Trump, o întâlnire ce are loc la Washington si care se anunta extrem de delicata
Sursa imaginii: 
REUTERS/Yves Herman

Preşedintele Donald Trump îl primeşte pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker într-un moment în care negocierile pentru a pune punct războiului comercial par a fi în impas. Întâlnirea între magnatul imobiliar - care insistă prin tweeturi asupra dorinţei de a nu ceda şi luxemburghezul care nu ascunde că are puţine speranţe, se anunţă extrem de delicată. Între timp, presedintele Donald Trump îşi aşteaptă invitaţii cu un tweet în care spune că « taxele vamale sunt cele mai bune ».

"Fie o ţară care a tratat Statele Unite de o manieră nedreaptă va negocia un acord just, fie este lovită de taxe vamale" -  astfel îşi primeşte invitaţii europeni, liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a cerut deseori Bruxelles-ului să treacă la concesii, în lipsa lor ameninţă cu suprataxarea importurilor de autoturisme europene, ceea ce îngrijorează în special Germania, unde, în acest sector cheie lucrează 800.000 de oameni.

Preşedintele vorbeşte de un deficit comercial cu UE de 150 de miliarde de euro şi critică barierele europene – 10%, contra 2%, taxe aplicate asupra importurilor americane. Exporturile europene auto spre Statele Unite reprezintă mai bine de 50 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde doar în cazul constructorilor germani.

Bruxelles lucrează deja asupra unei liste de produse industriale şi agricole americane ce ar putea fi taxate la fel de bine. O ripostă ce ar aduce 17 miliarde de euro de pe exporturile americane. Dar, totuşi, responsabilii europeni speră să nu se ajungă aici.

"Nu suntem duşmanii Statelor Unite, avem un trecut comun pe care nu trebuie să îl uităm",  a declarat responsabilul Comisiei Europene. Cunoscut pentru sinceritatea şi umorul său, şeful executivului european povesteşte că Donald Trump i-a spus, cu ocazia ultimului G7 : « Jean-Claude, eşti un criminal brutal ». Liderul european crede că Donald Trump a dorit să îi facă un compliment dar totuşi are uşoare dubii.

Înainte de întâlnirea de la Casa Albă, Donald Trump a denunţat încă o dată atitudinea Europei :

« Ceea ce ne face UE este incredibil. Au aerul că sunt drăguţi dar sunt duri », s-a lansat preşedintele, aflat în Missouri, promiţând că va apăra cu vigoare interesele Statelor Unite.

A ironizat, cum s-a întâmplat deja la G7 şi a propus ca « toată lumea să abandoneze tarifele vamale, barierele şi subvenţiile » iar ţările vizate de tarifele vamale americane să vină toate la Washington pentru a negocia. Donald Trump este sigur că strategia sa – de a fi primul care suprataxează, îi va aduce un rezultat foarte bun.

Tactica lui nu este primită cu unanimitate în câmpul republican, tradiţional favorabil liberului-schimb.

Seful republicanilor din Camera Reprezentanţilor - Paul Ryan declară că impunerea de taxe vamale nu este răspunsul cel bun.

Acesta este originar din Wisconsin, stat care găzduieşte sediul Harley-Davidson. Celebrul constructor de motoare a avertizat déjà că războiul comercial între Statele Unite şi partenerii săi, vor antrena scăderi de încasări în 2018.

În plus, Paul Ryan se îngrijorează de ce ar putea însemna această cruciadă prezidenţială asupra alegerilor de la jumătatea mandatului, prevăzute pentru noiembrie.

Iar John Thune, senator republican din Dakota de Sud, este de părere că politica agresivă a lui Donald Trump dusă în numele « America înainte de toate » provoacă numeroase pagube colaterale.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu responsabilul european, liderul de la Casa Albă vorbea despre "aceşti oameni politici slabi."

« Oare ce îşi imaginează ? Că vom continua să lăsăm agricultorii noştrii să fie înşelaţi ? Nu cedăm deloc » s-a lansat Donald Trump.

Pierderea financiară a agricultorilor se ridică deja la 11 miliarde de dolari, potrivit Departamentului american al Agriculturii. Administraţia Trump anunţă că oferă până la 12 miliarde de dolari pentru a ajuta agricultorii americani să facă faţă efectelor războiului comercial pe care Statele Unite îl oferă Chinei şi Uniunii Europene în special. Multe ţări boicotează déjà produsele agricole americane – soia, lactatele şi carnea.

Trebuie ştiut că agricultorii şi Statele rurale constituie o bază importantă din electoratul lui Donald Trump, în condiţiile în care alegerile de la mijlocul mandatului se apropie.