Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armistiţiu comercial SUA - UE

presedintele_american_donald_trump_si_seful_comisiei_europene_jean-claude_juncker_in_timpul_unei_conferinte_de_presa_dupa_o_discutie_de_doua_ore_la_casa_alba_washington_25_iulie_2018.jpg

Presedintele american Donald Trump si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în timpul unei conferinte de presa dupa o discutie de doua ore la Casa Alba, Washington, 25 iulie 2018
Presedintele american Donald Trump si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în timpul unei conferinte de presa dupa o discutie de doua ore la Casa Alba, Washington, 25 iulie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Joshua Roberts

Donald Trump şi Jean-Claude Juncker semnează un armistiţiu comercial, spre surprinderea tuturor. Preşedintele Statelor Unite şi şeful Comisiei Europene s-au angajat în favoarea liberului schimb, spre zero taxe vamale pentru produsele industriale cu excepţia sectorului auto.

Preşedintele Donald Trump l-a tratat recent pe Jean-Claude Juncker de « criminal brutal ». Ceea ce părea a fi în gura şefului de la Casa Albă un compliment, prefigura o întâlnire extrem de tensionată la Washington între cei doi.

Dar, după o reuniune de doar două ore, şeful executivului european părea satisfăcut.

Jean-Claude Juncker: “Am venit cu intenţia de a ajunge la un acord. Și am reusit. Am identificat o serie de domenii în care putem lucra împreună. Vom negocia modul în care pot fi  abandonate taxele vamale pentru produsele industriale. Cu această intenţie am venit, de a obţine zero taxe pe produsele industriale».

La rândul său, Donald Trump susţine că relaţia dintre cele două puteri a intrat într-o nouă fază, după luni de tensiuni comerciale – «este o mare zi pentru comerţul liber şi corect » :

« În prezent, Statele Unite şi UE au un schimb comercial care se ridică la un trilion de dolari. Este cel mai mare parteneriat economic din lume. Vrem să întărim colaborarea, spre beneficiul tuturor. Motiv pentru care am decis  să lucrăm împreună spre zero tarife, spre zero bariere tarifare pentru produsele industriale cu excepţia sectorului auto.”

Uniunea Europeană va creşte imediat importurile de soia din Statele Unite, s-a felicitat preşedintele american şi promite că va analiza şi chestiunea taxelor vamale pentru oţelul şi aluminiul european.  Din 1 iunie UE se află sub sanctiunile ameriane de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu.  Donald Trump reproseaza tarilor europene ca nu si-au deschis la maximum pietele pentru marfurile americane.

Optimist s-a arătat ministrul economiei  din Germania care a salutat înţelegerea afirmând că ea poate salva mii de locuri de muncă.

Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional atenţionează de luni de zile asupra protecţionismului ce ar putea determina o “deraiere” a creşterii mondiale. Ea spune acum că “economia mondială obţine un avantaj atunci când ţările se angajează de manieră constructivă pentru rezolvarea dezacordurilor comerciale fără să fi recurs la măsuri excepţionale”.

Prudentă este Franţa. Ea a cerut imediat clarificări şi a respins posibilitatea unui acord global între Statele Unite şi UE. Nu dorim un acord de genul parteneriatului transatlantic căci i-am văzut limitele, a explicat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire. Responsabilul francez a cerut ca sectorul agricol să rămână în afara discuţiilor pe motiv că Europa nu se va juca cu propriile  norme –sanitare, alimentare, de mediu, de producţie. Ministrul francez a cerut acces pe piaţa americană considerând că în prezent este « închisă » societăţilor europene.

Europenii au obţinut esenţialul. Pentru moment, suprataxarea maşinilor a fost amânată.  Pe un termen nedeterminat, încă, după cum explică responsabilul Comisiei Europene.

Tensiunea a crescut deja la nivelul constructorilor de automobile din Statele Unite, dar şi în rândul industriaşilor precum constructorul de motociclete Harley Davidson ori a celui de produse electrocasnice  Whirlpool – cu toţii au anunţat săptămâna aceasta rezultate foarte proaste pe fondul războiului comercial.

Europenii se angajează să cumpere mai mult gaz natural şi soia din Statele Unite.

Republicanii preşedintelui Donald Trump sunt tot mai presaţi şi ei odată cu apropierea alegerilor de la jumătatea mandatului, în special în zonele agricole din Midwest, lovite de represaliile venite din China şi Mexic care taxează soia şi carnea de porc.

Cele două puteri doresc să lucreze şi pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului.  O reformă ce implică, potrivit lui Donald Trump, soluţionarea problemelor iscate de practicile comerciale inechitabile, în special furtul de proprietate intelectuală, transferul forţat de tehnologie, subvenţiile industriale.

Există şi semne de întrebare: în primul rând care va fi reacţia europenilor faţă de America lui Trump, cu mai puţin de un an până la alegerile europene. Jean-Claude Juncker susţine că nu este vorba de o relansare a tratatului de liber-schimb transatlantic, contestat puternic de opinia publică, în special cea din Franţa şi Germania.

Apoi, oare va asista Europa la ce a fost nevoită China să asiste în primăvară când preşedintele american a anunţat un armistiţiu în războiul comercial iar apoi a repornit atacul după ce a fost criticat de opinia publică şi de consilierii săi ?!

Pentru moment europenii sunt prudenţi şi speră ca negocierile să nu fie întrerupte de tweeturile preşedintelui Statelor Unite.

Jean-Claude Juncker i-a oferit liderului de la Casa Albă o poză cu cimitirul militar din Luxembourg unde este înmormântat general american George Patton, considerat drept eliberatorul Europei în 1944 –1945 şi pe care a scris : « dragă Donald, să ne amintim de istoria noastră comună ».