Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afacerea Benalla: Vizat este Emmanuel Macron

alexandre_benalla_-fostul_consilier_pentru_securitate_personala_a_presedintelui_frantei_16_iulie_2018.jpg

Alexandre Benalla -fostul consilier pentru securitate personala a presedintelui Frantei, 16 iulie 2018
Alexandre Benalla -fostul consilier pentru securitate personala a presedintelui Frantei, 16 iulie 2018
Image source: 
© Thomas Samson, AFP

Alexandre Benalla – fostul consilier pentru securitate personală al preşedintelui Franţei iese din tăcere după o săptămână  în care presa franceză scrie necontenit despre această afacere. Cei care au reusit să îl facă să vorbească sunt chiar jurnaliştii de la Le Monde, cei care au declanşat de altfel întregul scandal. Le Monde a difuzat în premieră imaginile în care responsabilul cu securitatea prezidenţială agresa un manifestant la un protest ce a avut loc pe 1 mai, la Paris, cu ocazia zilei muncii. Alexandre Benalla spune că de fapt se încearcă discreditarea preşedintelui Emmanuel Macron, prin el.

O greşeală dintr-un punct de vedere politic, de imagine, o mare prostie dar nu un delict: Alexandre Benalla spune că ar fi trebuit să fi rămas retras, să nu fi intervenit în manifestaţia din 1 mai de la Paris.

El a fost suspendat, retrogradat iar acum este anchetat pentru violenţe. Și totuși, el este cel care s-a ocupat, spre exemplu, de defilarea echipei de fotbal a Franţei, pe Champs Elysée, la întoarcerea de la Moscova, după ce Franţa a obţinut Cupa Mondială. Alexandre Benalla s-a aflat de altfel în autobuzul care a traversat celebrul bulevard parizian şi de unde sportivii s-au oprit la Palatul Elysée pentru a sărbători victoria cu preşedintele Emmanuel Macron şi invitaţii săi.  

Presa a scris că Benalla ar fi fost cel care a decis ca autobuzul să traverseze foarte repede bulevardul, spre dezamăgirea suporterilor, care au stat ore întregi în soare pentru a putea vedea echipa favorită. Fostul colaborator al Elysée spune că se afla acolo doar pentru a informa administraţia prezidenţială în cazul în care ar fi intervenit vreun eveniment şi că nu a grăbit sub nicio formă trecerea Albaştrilor pe Champs Elysées.

Alexandre Benalla spune că îi erau încredinţate toate misiunile delicate.  

El nu are sentimentul că l-ar fi trădat pe preşedinte, dar admite că a făcut o mare prostie, o greşeală.

Preşedintele Emmanuel Macron declara, într-un cerc restrâns, la o întâlnire cu aleşii La Republique En Marche şi miniştri că s-a simţit trădat. Pentru şeful statului este cea mai gravă criză de la începutul mandatului său. Emmanuel Macron şi-a apărat colaboratorul spunând că el, preşedintele, este cel responsabil şi că nu are nimic ce să îi reproşeze lui Alexandre Benalla căci şi-a făcut munca ireproşabil. Pentru Le Monde, Alexandre Benalla îşi asumă şi el faptele şi spune că întreaga afacere este o oportunitate ca Emmanuel Macron să fie cel lovit, discreditat.

Nu are codurile nucleare, aşa cum a spus-o de altfel şi preşedintele Macron şi, da, are acces la unele documente clasificate deoarece pe multe le producea chiar el, era abilitat în acest sens.

Munca lui era să se ocupe de afacerile personale ale preşedintelui ţării, pentru că, spune el « are şi Emmanuel Macron o viaţă ca orice alt francez normal ». Alexandre Benalla îl acompania pe preşedinte la teatru, la restaurant, în vacanţe. Era prezent peste tot, împreună cu membrii unui grup de securitate a preşedinţiei şi a unui serviciu privat de care beneficiază şeful statului.

Benalla susţine că este victima unei reglări de conturi, din partea unor politicieni şi poliţişti, a unor oameni care lucrează în jurul ministrului de Interne, Gérard Collomb.

"Au încercat să mă "ucidă", să mă reducă la tăcere, dar nu ministrul, pentru că am toată încrederea în el şi oricum pentru el sunt un nimeni, dar nu la fel sunt pentru oamenii din jurul lui", mărturiseşte Alexandre Benalla.

Spune că pe mulţi a supărat când a fost numit în post. "Un puşti de 25 de ani care organizează lucrurile, bineînţeles că asta poate deranja", a concluzionat Alexandre Benalla.