Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caniculă în Europa: Cote record de poluare

poluare_deasupra_parisului_franta_2017.jpg

Poluare deasupra Parisului, Franta, 2017
Poluare deasupra Parisului, Franta, 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Franţa are probleme cu poluarea, din cauza caniculei înregistrate în ultimele zile. Regiunea pariziană se află pentru a treia zi consecutiv sub o serie de restricţii pe fondul înregistrării unei puternice poluări.

Traficul rutier este si el de vină pentru poluarea pariziană astfel că maşinile poluante nu sunt autorizate să circule vineri în Paris. În capitala Franţei s-a înregistrat săptămâna aceasta o maximă de 35 de grade iar pentru astăzi maxima va fi de 36 de grade.

Parizienii sunt rugaţi de primărie să îşi lase autoturismele acasă şi să utilizeze transportul în comun. Un transport mai ieftin, de altfel, în aceste zile caniculare.

Autorităţile pariziene speră ca măsura să ducă la reducerea cu 32% a noxelor. Maşinile mai mari de 3,5 tone nu vor putea intra în Paris.

Din păcate nu doar regiunea pariziană este atinsă de această poluare, dar şi vestul, estul şi sudul Franţei. Pe mai multe autostrăzi şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză redusă.

În Sud, proprietarii de mici vase de croazieră, foarte folosite în Franţa, în special în această perioadă, sunt rugaţi de autorităţi să păstreze vasele ancorate în porturi decât să iasă în larg.

În Franţa, 18 departamente se află sub atenţionare de caniculă, maxima anunţată fiind de 38 de grade. S-a înregistrat un record de consum electric.

În Europa, în special în nordul continentului, temperaturile ridicate crează adevărate probleme.

În Suedia sunt 33 de grade iar sud-vestul ţării a înregistrat importante incendii. Joi erau active 23 de focare. Autorităţile au interzis populaţiei să aprindă focul chiar şi pentru a face un barbeque.

La Londra s-au înregistrat săptămâna aceasta temperaturile cele mai ridicate din acest an – 35 de grade. O alertă de poluare “nível ridicat” a fost emisă de autorităţile din Londra. Pompierii au cerut şi aici populaţiei să nu facă grătare în parcuri. Autorităţile se aşteaptă ca recordul din 2003, când s-au înregistrat 38,5 grade, să fie depăşit vineri. În sud-estul ţării nu a mai plouat din 29 mai. Restricţii de apă au fost impuse în Iralnda de Nord, încă de la finele lui iunie iar de pe 5 august ele vor fi extinse pentru nord-vestul Angliei.

Total neobişnuit, în Germania s-au înregistrat 38 de grade.

În Olanda este caniculă decretată de 12 zile, o premieră în ultimii 3 ani şi un fapt extrem de rar din 1901 încoace. Autorităţile se pregătesc să facă faţă unei penurii de apă.

În Belgia, responsabili din Bruxelles au lansat săptămâna aceasta un plan de ajutorare a persoanelor bolnave, izolate, bătrâne. Capitala Belgiei este sub alertă galbenă de caniculă, la Anvers este alertă roşie cu riscul declanşării unor incendii de pădure.

Acelaşi risc de incedii de pădure există şi în Elveţia iar mai multe cantoane au interzis petrecerile cu barbecue, ţinând cont că vine ziua naţională, pe 1 august.