Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Două moţiuni împotriva puterii în urma afacerii Benalla

adunarea_nationala_va_dezbate_marti_doua_motiuni_de_cenzura_depuse_de_opozitie_impotriva_executivului.jpg

Adunarea Nationala va dezbate marti doua motiuni de cenzura depuse de opozitie împotriva Executivului
Adunarea Nationala va dezbate marti doua motiuni de cenzura depuse de opozitie împotriva Executivului
Image source: 
Thomas SAMSON / AFP

Fapt rarisim în Franţa:  două moţiuni de cenzură vor fi susţinute marţi, pe fondul afacerii Benalla. Nu au nicio şansă să dărâme guvernul dar oferă un nou avânt opoziţiei lovite de triumful lui Emmanuel Macron anul trecut.  

La dreapta - Les Républicains au fost primii care au depus o moţiune de cenzură iar de la stânga au depus La France Insoumise/ Franţa Nesupusă susţinută de Partidul Socialist şi de comunişi.

Moţiunile de cenzură ar antrena căderea guvernului în cazul în care ar fi adoptate. Din 1958 încoace, de când există acest mecanism, au fost depuse în Franţa 100 de moţiuni. Dar, este prima oară când opoziţia recurge la această procedură de la victoria zdrobitoare a lui Emmanuel Macron, în 2017.

Dar, este tot pentru prima dată, din 1980, când două moţiuni sunt depuse în acelaşi timp.

Iar în istoria Franţei, o singură moţiune a fost adoptată, în 1962. Ea a determinat căderea guvernului Georges Pompidou.

Cele care vor fi dezbătute marţi la Adunarea Naţională nu au nicio şansă să fie adoptate: opoziţia de dreapta reuneşte 103 deputaţi iar stânga are 63. Este nevoie însă de 289 de voturi pentru ca moţiunile să treacă.

Dar nu căderea guvernului este scopul. În faţa unei crize instituţionale, cele două moţiuni vizează constrângerea guvernului pentru a explica afacerea Benalla, fostul colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron, anchetat pentru violenţe împotriva unor manifestanţi.

Mai mult, cele două moţiuni vin atât de la dreapta cât şi de la stânga, fapt excepţional, ocazie pentru cele două să renască din propria cenuşă, după cum comentează Le Monde.

Profitând de o majoritate buimacă, opoziţia a decis să profite de “Benallagate”. Opoziţia a reuşit să suspende dezbaterile asupra proiectului de revizuire a constituţiei, invocând o “híper-preşedinţializare” a unor instituţii.  Si tot opoziţia a trântit uşa comisiei de anchetă a afacerii Benalla, de la Adunarea Naţională, pe motiv că este o “parodie”.

Moţiunea de cenzură este o exagerare, estimează pro-macroniştii : « să încerci să răstorni un guvern şi să opreşti reforme din cauza unui derapaj a unui colaborator al preşedintelui?” se întreabă  pe Tweeter Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al La Republique en Marche, partidul prezidenţial.

În timpul unei singure dezbateri, premierul Edouard Philippe va trebui să răspundă întrebărilor unui deputat republican şi a unuia comunist, iniţiatorii moţiunilor de cenzură. Pentru că sunt două moţiuni depuse, se va vota de două ori.

Miercuri seară Adunarea Naţională intră în vacanţă astfel că pentru opoziţie este ultima ocazie pentru a alerta opinia publică asupra afacerii Benalla, declară prim-secretarul Partidului Socialist, Olivier Faure.

Între timp, într-o declaraţie pentru Le Journal du Dimanche, Alexandre Benalla spune că « mulţi au pierdut totul odată cu alegerea lui Emmanuel Macron la şefia Parlatului Elysée iar acum nu ştiu pe unde să mai atace ». Alexandre Benalla spune că vrea să meargă să ofere explicaţii în comisia de anchetă parlamentară: « dacă doresc explicaţii, am ce să le dau » , spune fostul consilier cu securitatea persoanlă a lui Emmanuel Macron.

Ceea ce ar putea limpezi puţin apele şi calma furtuna din pahar, după cum s-a exprimat liderul de la Palatul Elysée.

Un sondaj realizat pentru  Le Journal du Dimanche arată că totuşi afacerea Benalla nu este doar o furtună într-un pahar, popularitatea lui Emmanuel Macron se află la cel mai scăzut nivel. 39% dintre persoanele chestionate se declară ‘satisfăcute‘ de activitatea şefului statului.