Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incendii în Grecia şi Statele Unite: Creşte numărul victimelor

incediul_la_nord_de_orasul_redding_a_cauzat_decesul_a_doi_pompieri_joi._flacarile_faceau_ravagii_si_duminica_potrivit_pompierilor.jpg

Incediul la nord de orasul Redding a cauzat decesul a doi pompieri, joi. Flacarile faceau ravagii si duminica, potrivit pompierilor.
Incediul la nord de orasul Redding a cauzat decesul a doi pompieri, joi. Flacarile faceau ravagii si duminica, potrivit pompierilor.
Image source: 
REUTERS/Bob Strong

Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în incendiile din Grecia creşte de la o zi la alta – 91 de oameni au pierit în flăcările ce au cuprins coasta orientală a Greciei, în urmă cu o săptămână. Localitatea cu cele mai multe victime – Mati, a ars în întregime – peste o mie de clădiri au fost distruse de flăcări. 25 de oameni sunt în continuare dispăruţi iar echipele de salvare lucrează aproape continuu pentru a găsi eventuali supravieţuitori. Între timp, 12 mii de pompieri sunt mobilizaţi în California, Statele Unite pentru a stinge un puternic incediu de pădure. 6 persoane au murit acolo iar mii evacuate.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a asumat repsonsabilitatea politică a pagubelor cauzate de incedii, cele mai puternice înregistrate vreodată în Grecia.

Multe persoane au murit înecate în mare, încercând să se distanţeze de flăcări iar altele au murit în spital. Patru turişti au murit în incendii. Mulţi copilaşi se află printre victime, potrivit medicilor legişti. Staţiunea Mati, aflată nu departe de Atena, găzduia şcolari veniţi aici să petreacă vacanţa.

Aproximativ 3.400 de clădiri au fost avariate. O mie nu mai pot fi locuite iar 800 sunt extrem de avariate.

Ministrul adjunct pentru Protecţia Cetăţenilor, a dat asigurări că nu s-au produs “erori strategice” aşa cum a acuzat opoziţia care, este de părere că executivul a încercat să ascundă, în primă fază, numărul real al victimelor.

Cea mai bună planificare din lume nu ar fi putut bara sinistrul, a explicat el. Ministrul Apărării a dat vina pe modul în care s-a construit în zonă. El a afirmat că oamenii au construit ilegal case în zonele împădurite iar căile de evacuare au fost blocate.

Totodată, flăcările s-au propagat cu repeziciune din cauza vântului puternic care a bătut şi cu 100 de km/h, au mai explicat autorităţile.

Pompierii cautau duminică nu doar pe cei dispăruţi dar şi indicii privitoare la cauzele producerii incedniilor. Guvernul favorizează o pistă criminală. Potrivit unui cotidian local, un prim raport de anchetă indică pista unei neglijenţe – un locuitor din zonă a dorit să ardă câteva frunze şi ramuri uscate.

Între timp şi Statele Unite se confruntă cu grave incedii.

În California, unde se înregistrează temperaturi ridicate iar de multe săptămâni nu a mai plouat, flăcările au distrus 36.000 de hectare, peste 500 de case iar 135 de clădiri sunt avariate. 12.000 de pompieri au fost mobilizaţi. Aproape 40.000 de persoane evacuate în total. A fost declarată stare de urgenţă parţială.

Guvernatorul de California a anunţat 14 focare active. Populaţia a fost pregătită din timp să fie evacuată. Seriful Tom Bosenko :

“Este important atunci când primiti un ordin de evacuare să fiţi pregătiţi să plecaţi. Trebuie să aveţi actele de identitate la voi, plinul făcut la maşină, medicamente pregătite, telefoanele mobile încărcate şi încărcătorul cu voi. Iar în momentul în care primiţi notificarea, trebuie să plecaţi. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este ca oamenii să refuze să plece. Puneţi în pericol pompierii care vor veni să vă salveze. Ceea ce s-a şi întâmplat de altfel în acest incendiu: gemurile de la o maşină au explodat în momentul în care pompierul încerca să salveze o persoană.”

Incendiile din California se multiplică şi pe un fond de căldură excesivă. La Palm Springs s-au înregistrat săptămâna trecută 49°C.