Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport: Dispariţia MH370 rămâne o enigmă

seful_anchetei_kok_soo_chon_a_prezentat_luni_30_iulie_raportul_final_asupra_disparitiei_avionului_mh370.jpg

Seful anchetei, Kok Soo Chon a prezentat luni 30 iulie raportul final asupra disparitiei avionului MH370
Seful anchetei, Kok Soo Chon a prezentat luni 30 iulie raportul final asupra disparitiei avionului MH370
Image source: 
REUTERS/Sadiq Asyraf

Nicio informaţie nouă nu aduce ultimul raport dat publicităţii luni de autorităţile malaeziene, asupra dispariţiei aparatului de zbor MH370, al Malaysian Airlines. Aparatul a dispărut pe 8 martie 2014. Avea la bord 239 de persoane. Ministerul Transporturilor din Malaezia a prezentat iniţial raportul de 495 de pagini doar rudelor. Oamenii sperau că vor primi noi informaţii dar nu au aflat nimic nou.

« Echipa de anchetatori nu poate determina adevărata cauză a dispariţiei avionului”, este concluzia raportului.

Înainte să fie prezentat oficial publicului, documentul a fost dezvăluit familiilor victimelor. « 400 de pagini despre nimic », s-au revoltat familiile.

Acestea sperau ca ultimele investigaţii submarine derulate în largul Oceanului Indian să le aducă totuşi puţină lumină despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani. 

“Este frustrant să tot aştepţi iar la final să nu afli nimic nou”, s-a plâns o doamnă. Soţul ei se aflase în avionul dispărut la puţin timp de la decolarea din Kuala Lumpur. Aparatul trebuia să aterizeze la Beijing.

Întâlnirea cu responsabilii Ministerului Transporturilor s-a transformat într-o ceartă. Rudele şi-au exprimat frustrarea, mulţi au pus întrebări despre modalităţile de anchetă, dar răspunsurile au fost insuficiente.

Nicio urmă de avion nu a fost găsită în zona verificată cu submarine aparţinând unei companii americane – 120.000 de km² au fost exploraţi în Oceanul Indian, în largul Australiei. S-a mers pe o posibilă traiectorie a aparatului căci avionul a deviat de la ruta normală.

Căutările marine cele mai importante, care au fost demarate după dispariţia aparatului, în 2014, sub comanda Australiei, în cooperare cu Malaezia şi China, au fost suspendate în ianuarie 2017, fără niciun rezultat. În avionul MH370 se aflau 153 de cetăţeni chinezi.

Mai multe bucăţi de avion au fost descoperite pe litoralul Oceanului Indian în Africa de Est dar nu s-a putut stabili cu exactitate că ele ar aparţine acestui aparat.

Dispariţia avionului rămâne cel mai mare mister al aviaţiei civile moderne.