Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa interzice telefonul mobil în şcoli

Parlamentul francez interzice telefonul mobil în instituţiile de învăţământ. Măsura va intra în vigoare începând cu septembrie 2018 şi se va aplica din grădiniţă şi până la ultimul an de gimnaziu. Responsabilii liceelor vor decide dacă acceptă sau nu portabilul în incinta unităţilor de învăţământ. A fost una din promisiunile electorale a lui Emmanuel Macron.

Proiectul de lege a fost susţinut de partidul prezidenţial – La République En Marche, de mişcarea democrată MoDem şi de independenţi. Opoziţia spunea că se teme că legea nu va schimba nimic.

Începând cu noul an şcolar, elevii nu vor putea folosi în timpul cursurilor, indiferent unde au loc ele, în şcoli ori în afara lor, telefonul mobil, tabletele ori ceasurile conectate la internet. Singurele excepţii vor avea un scop pedagogic. De asemenea, copiii cu un handicap se vor putea folosi de telefoanele mobile. Nici în timpul orelor de sport ori în timpul altor activităţi ce au loc în afara claselor, aceste aparate nu vor putea fi folosite.

Responsabilii liceelor vor putea să decidă, prin regulament interior, dacă vor interzice total ori parţial aparatura conectată la internet.

O primă decizie a fost luată în acest sens încă din 2010. Codul educaţiei cerea atunci ca fiecare instituţie de învăţământ să decidă în această chestiune. Dar, încă de atunci, cele mai multe instituţii şcolare interziceau utilizarea telefonului mobil  în timpul orelor de curs, cu excepţia unei autorizări din partea profesorului.  De cele mai multe ori, profesorul cerea deja, copiiilor să lase în geantă ori să închidă telefoanele mobile pentru a nu deranja orele de curs .

Ïn ciuda acestui regulament, aproximativ 40% din sancţiunile şcolare erau legate de folosirea telefonului mobil în timpul cursurilor, după cum declara recent şeful sindicatului dascălilor.

Revenind la 2018, pentru ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer lipsea un soclu juridic solid, o lege de secol XXI care să trimită un mesaj societăţii franceze dar şi internaţional, altor ţări interesate. Responsabilul a pledat pentru ca acest tip de aparatură să facă parte în continuare din educaţia elevilor, la fel cum se întâmplă de mai mulţi ani în şcolile din Franţa. Există multe cazuri în care în Franţa, dascălul implică şi telefonul mobil ori tableta în parcursul pedagogic.

Regulamentul fiecărei şcoli nu va trebui să menţioneze unde anume va fi interzis telefonul mobil ci unde el va fi acceptat. O listă foarte scurtă, aşadar.

93% dintre elevii cu vârste între 12 şi 17 ani aveau un telefon mobil, în 2016, potrivit unui barometru.