Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Edouard Philippe în faţa a două moţiuni de cenzură

seful_deputatilor_les_republicains_christian_jacob_la_adunarea_nationala_aici_pe_10_iulie_2018_a_fost_primul_care_a_anuntat_ca_va_protesta_impotriva_guvernului_printr-o_motiune_de_cenzura.jpg

Seful deputatilor Les Republicains, Christian Jacob la Adunarea Nationala, aici pe 10 iulie 2018, a fost primul care a anuntat ca va protesta împotriva guvernului printr-o motiune de cenzura
Seful deputatilor Les Republicains, Christian Jacob la Adunarea Nationala, aici pe 10 iulie 2018, a fost primul care a anuntat ca va protesta împotriva guvernului printr-o motiune de cenzura
Image source: 
© AFP/Archives

Guvernul francez se află în faţa a două moţiuni de cenzură depuse împotriva lui. La Adunarea Naţională, dreapta şi stânga se arată determinate, înainte de vacanţa parlamentară, să împiedice executivul să întoarcă pagina în afacerea Benalla – fosta gardă de corp a preşedintelui Franţei.

După zece zile de criză determinată de scandalul fostului consilier al preşedintelui Emmanuel Macron, şi cu o zi înainte de pauza estivală a deputaţilor, liderul Les Republicains – Christian Jacob şi şeful Partidului Comunist francez - André Chassaigne vor lua cuvântul în această după-amiază pentru a susţine primele moţiuni de cenzură depuse de la preluarea mandatului de preşedinte de către Emmanuel Macron.

Esenţialul nu este afacerea în sine, declară liderul comuniştilor francezi, ci, vrem să ştim de ce preşedintele statului încurajează ori permite nepedepsirea persoanelor precum Alexandre Benalla.

Fosta gardă de corp, Alexandre Benalla este anchetat pentru violenţe împotriva unor manifestanţi, pe 1 mai la Paris. El şi-a pierdut postul la Elysée şi susţine că a făcut o mare prostie dar nu un delict. Preşedintele Emmanuel Macron şi-a asumat responsabilitatea celor întâmplate şi a declarat că nu are ce să îi reproşeze fostului consilier pe chestiuni de securitate personală.

Premierul Edouard Philippe va trebui să răspundă opoziţiei. Cel mai probabil va merge pe aceeaşi linie din ultima săptămână : « afacerea este o derivă individuală şi nu o afacere de stat ».

Ïntregul scandal a determinat suspendarea, pentru moment, a revizuirii constituţionale, o reformă ce era discutată în Adunarea Naţională în momentul izbucnirii afacerii Benalla.

Pentru Christian Jacob, şeful deputaţilor Les Republicains, asistăm la o «derivă» a preşedintelui Emmanuel Macron.

La stânga, socialiştii, comuniştii şi nesupuşii din La France Insoumise au încercat să treacă peste neînţelegerile proprii pentru a strânge 58 de semnături necesare depunerii moţiunii, «singurul mijloc pentru a obţine explicaţii», spun ei.

"Moţiunea nu va putea să soluţioneze totul", o recunoaşte Jean-Luc Mélenchon, liderul Franţei Nesupuse/ La France Insoumise, "dar măcar să restabilească ordinea", speră el.

Formaţiunea Franţa Nesupusă va vota moţiunea dreptei dar, socialiştii nu îi vor susţine pe motiv că nu vor să « dea sentimentul că ar putea face front comun împotriva guvernului ». Deputatul Les Republicains, Damien Abad spune că « opoziţia noastră de dreapta nu poartă aceleaşi valori ca cele ale stângii ».

Dar, un lucru este cert, nici dreapta, cu 103 deputaţi şi nici stânga, cu şi mai puţini deputaţi, 63, nu vor putea antrena căderea guvernului. Este nevoie de 289 de voturi pentru ca moţiunile să treacă.