Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa: A crescut numărul incendiilor ca urmare a caniculei

iarba_din_parcurile_britanice_a_ingalbenit_sub_soarele_dogoritor._aici_oameni_stau_la_plaja_intr-un_parc_din_londra_25_iunie_2018.jpg

Iarba din parcurile britanice a îngalbenit sub soarele dogoritor. Aici, oameni stau la plaja într-un parc din Londra, 25 iunie 2018
Iarba din parcurile britanice a îngalbenit sub soarele dogoritor. Aici, oameni stau la plaja într-un parc din Londra, 25 iunie 2018
Sursa imaginii: 
© AFP

De la începutul lunii mai, ţările cercului arctic se luptă cu incendii mai puţin obişnuite şi care au distrus importante zone forestiere. De cealaltă parte a Europei, în Grecia, incendiile catastrofale au distrus o bună parte din coasta orientală iar cel puţin 93 de oameni au murit. De fapt, în întreaga Europă numărul incendiilor estivale, devastatoare, este în creştere. Ample zone forestiere au fost distruse.

De la începutul anului, 450 de incendii s-au înregistrat în Uniunea Europeană ca urmare a caniculei, o creştere cu 40% comparativ cu 2017 dar, partea bună, au fost distruse de flăcări mai puţine hectare de teren.

Căldura înregistrată în Europa de Nord a avut consecinţe importante în Suedia şi Finlanda, unde incendiile de pădure, extrem de rare, au devastat mii de hectare.

De la începutul anului şi până la finele lui iulie, în Suedia au fost distruse de flăcări 18.700 de hectare de pădure. Media anuală, a ultimilor zece ani, este de 450 de hectare distruse în incendii, ceea ce înseamnă o creştere a pagubelor de 4.000 %.

Caniculă şi în Letonia unde au fost distruse în incendii 2.200 de hectare. Media anuală este de 10 hectare ce ard în incendii, în special în timpul verii. Creşterea este aşadar de 21.600%.

Nordul Europei a fost cel mai puternic afectat în 2018 comparativ cu ultimii zece ani.

Marea Britanie, care am putea spune că este ajutată de climatul oceanic, a înregistrat de asemenea o pierdere de 0,44% din patrimoniul forestier, de la începutul anului, o creştere de 346% cu 14.000 de hectare arse. Media ultimilor zece ani este de 3.100 de hectare distruse în incendii.

La polul opus, în sudul Europei, situaţia este mult mai bună comparativ cu anii precedenţi. În Portugalia au ars 1.300 de hectare, în Spania 3.600 de hectare în condiţiile în care media anuală în aceste state este undeva la aproximativ 30.000 de hectare ce sunt distruse în incendii..

Meteorologii explică faptul că există mai mulţi factori de climă ce ar putea determina declanşarea unui incendiu: umiditate sub 30%, se înregistrează peste 30 de grade Celsius iar viteza vântului depăşeşte 30km/h.

În Suedia, temperatura este cu mult superioară mediei pentru acest anotimp. Din mai, mercurul a depăşit 30 de grade Celsius în multe provincii. În plus, nu s-au înregistrat precipitaţii. În Grecia, vântul foarte puternic, asociat cu secetă şi temperaturi ridicate, au contribuit la propagarea rapidă a incendiilor de pădure.

Un climatolog francez, Jean Jouzel, explică faptul că asistăm la evenimente extreme dar care sunt expresia a ceea ce va deveni normă în Europa, atât timp cât lupta contra schimbărilor de climă nu va trece la o viteză superioară. Expertul aminteşte că această caniculă cu repetiţie, inundaţiile tot mai frecvente şi intensificarea incendiilor – au fost toate anunţate deja încă de acum 30 chiar 40 de ani. Iar în următorii 30 ori 50 de ani, ceea ce noi considerăm excepţional astăzi, va deveni o normă în Europa, cu evenimente şi mai puternice şi mai devastatoare.

Și vor fi regiuni din Africa şi din Asia care vor rămâne vulnerabile. În prezent, doar 5% dintre europeni sunt interesaţi de catastrofele determinate de schimbarea de climă şi de consecinţele lor. În Franţa, incendiile nu vor viza doar sudul, aşa cum se întâmplă în prezent, ele ar putea lovi centrul şi vestul ţării. Acestea devin regiuni de risc.