Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francezii, singurii occidentali care nu exagerează amploarea migraţiei musulmane

manifestatie_contra_politicilor_privind_migratia, promovate de premierul_maghiar_viktor_orban_budapesta.jpg

Manifestatie contra politicilor privind migratia, promovate de premierul maghiar Viktor Orban, Budapesta
Manifestatie contra politicilor privind migratia, promovate de premierul maghiar Viktor Orban, Budapesta
Image source: 
© Attila Kisbenedek, AFP

Trei economişti de la Harvard atenţionează asupra prejudecăţilor existente în Statele Unite şi Europa cu privire la migranţi. Populaţia locală are o imagine cu totul deformată asupra celor care ajung să trăiască într-o altă ţară. În lipsa unei informări corecte, degeaba au loc dezbateri politice pe tema migraţiei dacă adevărul este puţin cunoscut, susţin cei trei experţi.

La începutul lui 2018, o cercetare a fost realizată în şase ţări: Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Suedia şi Marea Britanie. Au fost completate 22.500 de chestionare, aproximativ 4.000 pentru fiecare ţară. Ideea celor trei economişti a fost de a compara realitatea cu ceea ce crede populaţia locală.

În toate cele şase ţări s-a înregistrat o distanţă importantă între statistica oficială şi imaginarul oamenilor.  

10 % din populaţia Statelor Unite este reprezentată real de migranţi dar americanii cred că aceştia reprezintă 36% din populaţia ţării lor. În Italia, cifrele sunt 10% - nivelul real şi 26 % - percepţia localnicilor. Francezii cred că 28% din populaţia sa este reprezentată de migranţi iar în realitate sunt doar 12%. Sunt aceleaşi cifre şi în cazul Marii Britanii şi Germaniei.

Doar suedezii văd ceva mai realist situaţia: localnicii îşi imaginează că proporţia imigranţilor este de 27% din populaţie în timp ce datele oficiale indică 17% - cel mai ridicat nivel, de altfel, dintre cele şase state cuprinse în studiu.

Aceeaşi distanţă este şi în ceea ce priveşte religia migranţilor. Americanii cred că 23% dintre migranţi sunt musulmani. De fapt doar 10% chiar sunt. Suedezii cred că 45% dintre migranţi sunt musulmani dar real sunt doar 27%.

În Germania, Italia şi Marea Britanie, distanţa dintre realitate şi imaginarul populaţiei locale este de 14%.

Migraţia musulmană este percepută mult mai corect în Franţa. Diferenţa între ceea ce cred francezii şi situaţia reală este de doar un punct procentual. Francezii cred că jumătate – 50% din cei care au decis să trăiască în Franţa sunt musulmani. Adevărul este că 49% dintre migranţi chiar sunt musulmani. O diferenţă neglijabilă, cel mai probabil francezii cunosc foarte bine faptul că nivelul migranţilor de religie musulmană este în Franţa, de departe, cel mai ridicat în rândul ţărilor occidentale.

Eroarea de percepţie este şi în privinţa migranţilor creştini – situaţia reală este cu mult sub-estimată. Populaţia locală a desenat un portret robot care nu are nimic de-a face cu realitatea: în ochii localnicilor migranţii sunt săraci, nu vor să lucreze şi nu au educaţie.

Dezbaterea politică are loc aşadar într-un context de dezinformare profundă, atenţionează cei trei experţi Harvard.