Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Macron şi May întâlnire la Fort de Brégançon

fortul_bregancon_este_resedinta_oficiala_de_vara_a_presedintelui_frantei.jpg

Fortul Bregancon este resedinta oficiala de vara a presedintelui Frantei
Fortul Bregancon este resedinta oficiala de vara a presedintelui Frantei
Image source: 
www.bormeslesmimosas.com

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron se întâlneşte vineri cu premierul Marii Britanii, Theresa May pentru a discuta în principal despre Brexit.

Preşedintele Emmanuel Macron o va primi pe doamna Theresa May la reşedinţa de vară situată în sud-estul Franţei, la Fort de Brégançon, Bormes-les-Mimosas, o proprietate aflată la Marea Mediterană.

Întâlnirea va avea loc în a doua parte a zilei, discuţiile se vor întinde preţ de două ore iar apoi va urma o cină amicală la care vor participa Brigitte Macron şi Philip May.

În timpul reuniunii de lucru, doamna premier va prezenta stadiul negocierilor asupra Brexit şi se va discuta despre viitorul relaţiilor cu Uniunea Europeană, după cum explică Palatul Elysée. Nu vor fi făcute declaraţii de presă la finalul întâlnirii deoarece Parisul nu doreşte să intervină în procesul de negociere condus de Michel Barnier, responsabilul UE pentru Brexit, a mai explicat Palatul Elysée.

Londra şi Bruxelles speră să ajungă la un acord până la mijlocul lui octombrie pentru a organiza divorţul programat pentru 29 martie 2019.

Într-o tribună publicată în Le Figaro, Michel Barnier afirmă că 80% din acordul de retragere este întocmit dar că sunt încă multe puncte importante în lucru – spre exemplu spionoasa chestiune a frontierei între Irlanda de Nord – care este inclusă în Brexit – şi Irlanda – care va rămâne membră a Uniunii Europene.

Aflat în vizită la Paris, noul şef al diplomaţiei britanice Jeremy Hunt s-a declarat « preocupat de riscul real al unui Brexit fără acord ».

Iar noul ministru britanic pentru Brexit, euroscepticul Dominic Raab s-a aflat de asemenea săptămâna aceasta la Paris pentru o întâlnire « constructivă », după cum a calificat-o pe Twitter, cu ministrul francez al Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau.

Preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat la mijlocul lui ianuarie la Sandhurst, în apropiere de Londra unde a participat la un summit franco-britanic şi unde s-a discutat în principal chestiunea migraţiei.

Situaţia în portul francez Calais s-a mai calmat de atunci. Este punctul de plecare al migranţilor către Anglia iar Paris a obţinut un bilanţ pozitiv în urma acordului încheiat în acest sens în ianuarie, după cum susţine Palatul Elysée.

Theresa May este prima personalitate invitată de Emmanuel Macron la Fort de Brégançon – locul de vacanţă al preşedintelui Franţei.