Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caniculă: Record de temperatură în Europa iar în California e stare de catastrofă

turisti_se_racoresc_intr-o_fantana_la_lisabona_4_august_2018.jpg

Turisti se racoresc într-o fântâna la Lisabona, 4 august 2018
Turisti se racoresc într-o fântâna la Lisabona, 4 august 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Rafael Marchante

Stare de catastrofă naturală în nordul Californiei ca urmare a incendiilor de pădure. Liderul de la Casa Albă, Donald Trump a cerut deblocarea unui ajutor federal. Iar în Europa, canicula dă bătăi de cap în Portugalia, Spania, Olanda, Germania şi Franţa.

În California au loc incendii puternice de două săptămâni. 14.000 de pompieri sunt mobilizaţi pentru a stinge cele 17 focare ce au devastat sute de mii de hectare de teren şi pădure. Au fost evacuaţi zeci de mii de localnici. Doar sâmbătă au murit şapte oameni în nordul regiunii, în cele mai devastatoare incendii din istoria statului.

La cererea guvernatorului de California, Jerry Brown, preşedintele Donald Trump a declarat stare de catastrofă naturală. Iar serviciul meteo american anunţă că un nou val de căldură se va instala în regiune ceea ce va întreţine flăcările.

În Europa, aerul venit din Sahara a determinat creşterea temperaturilor în termometre: 41 de grade s-au întregistrat în Franţa unde 67 de departamente sunt în alertă de caniculă iar maximul va fi întregistrat marţi, potrivit Meteo France. Luni sunt aşteptate 36 de grade la Toulouse şi 37 la Bordeaux iar marţi 36 de grade Celsius în Paris şi Lyon. Sâmbătă 4 august 2018 a fost cea mai călduroasă zi din Franţa, din ultimii zece ani, iar acest episod va intra în top 3 – cea mai severă caniculă măsurată de serviciile meteo din Franţa.

Iar în Paris pe fondul de căldură excesivă, poluarea atinge şi ea cote record. Parizienii sunt rugaţi să îşi lase maşinile acasă luni, parcarea este gratuită în întreg oraşul. Maşinile poluante sunt interzise în trafic, excepţie pot face cei care pleacă în vacanţă. Căldura a constrâns compania de electricitate EDF să oprească patru reactoare nucleare.

Nu doar Franţa se topeşte ci şi Portugalia unde s-au înregistrat între 45 şi 50 de grade. În Lisabona s-au înregistrat 43 de grade iar localnicii se sufocă şi de aerul nisipos venit din Sahara.

Diego a fugit cu família la plaja Cova do Vapor, în apropiere de Lisabona: “Este foarte cald dar e ceva mai bine aici pe mal. Apa are 20 de grade iar asta e foarte bine. Lisabona are norocul de a avea oceanul.” Cebola Castro are un mic magazin care îi aduce un venit foarte bun acum dar comerciantul se îngrijorează de aceste temperaturi anormale: « săptămâna trecută aveam 22 de grade iar apoi am trecut brusc la 40 de grade Celsius. Este o problemă. Iar spitalele sunt arhipline. Este foarte dificl pentru oamenii care au probleme respiratorii. »

La Lisabona, parcurile au fost închise iar publicul invitat să îşi restricţioneze activităţile exterioare. Centrele destinate oamenilor străzii sunt deschise non-stop pentru a-i putea primi pe cei ce doresc să se adăpostească de căldură.

46,8°C s-au înregistrat la Alvega, la 100 km nord de Lisabona. În capitală s-au înregistrat 44 de grade, cu un grad în plus faţă de precedentul record înregistrat în iunie 1981. În Portugalia, ziua de sâmbătă, 4 august, a fost declarată cea mai călduroasă din ultimii 18 ani. Pentru unele rute, care străbat zonele cele mai călduroase, compania naţională feroviară a decis sistarea circulaţiei. În sud, la Monchique, un incendiu de pădure mobilizează 800 de pompieri de două zile, susţinuţi de 12 avioane şi  elicoptere cu apă. Un alt incendiu de pădure, la Estremoz, la 200 de km de Lisabona, a făcut 6 răniţi iar 2 sunt în stare gravă.

Iar în sudul Spaniei s-au întregistrat week-end-ul acesta 44 de grade.

În Germania, în unele landuri ar trebui să reînceapă şcoala de luni dar profesorii au fost îndrumaţi să nu ţină cursurile în sălile obişnuite ci în spaţii bine ventilate.

În Olanda o autostradă a fost închisă din cauza căldurii înregistrate la nivelul asfaltului.Seceta persistă iar culturile de porumb şi de cartofi sunt compromise. Agricultorii lucrează zi şi noapte pentru a iriga cât mai bine. Rezultatul: cartofii prăjiţi vor fi mult mai mici decât de obicei, au reuşit să glumească producătorii de cartofi.