Pedeapsa cu moartea: Cele mai mari trei ţări încă execută

afisul_congresului_mondial_impotriva_pedepsei_cu_moartea_ce_a_avut_loc_intre_21_-_23_iunie_2016_la_oslo.gif

Afisul Congresului Mondial împotriva pedepsei cu moartea ce a avut loc între 21 - 23 iunie 2016 la Oslo
Afisul Congresului Mondial împotriva pedepsei cu moartea ce a avut loc între 21 - 23 iunie 2016 la Oslo
Sursa imaginii: 
© ECPM

Din ce în ce mai multe ţări renunţă la pedeapsa capitală dar trei puteri ale lumii – Statele Unite, India şi China o practică în continuare. Le Monde a făcut un calcul privitor la situaţia actuală după ce Papa Francisc vorbeşte de o moarte inadmisibilă iar liderul de la Ankara anunţă că vrea reintroducerea pedepsei capitale.

Papa Francisc vrea să implice biserica în abolirea pedepsei cu moartea. A trebuit să aşteptăm 2018 pentru ca biserica catolică să se înscrie clar în lupta împotriva pedepsei cu moartea, comentează Le Monde. Pe 2 august, Papa Francisc a aprobat o modificare a doctrinei catolice prin care considera pedeapsa cu moartea inadmisibilă, indiferent de situaţie, fiind un atac la adresa demnităţii persoanei.

Până acum, biserica catolică privea pedeapsa capitală ca un răspuns adaptat la grave delicte. Între 1929 şi 1969, Vatican avea pedeapsa cu moartea înscrisă în codul său penal, chiar dacă nu a recurs niciodată la ea. 

Papa Francisc a mai pledat pentru interzicerea pedepsei capitale, inclusiv în Congresul american, în 2015.

Acea linie de 100 de ţări care au renunţat total la pedeapsa cu moartea a fost traversată în 2015. La începutul lui 1980 erau doar 26 de state care au abolit-o.

În realitate, aproape trei sferturi din ţările planetei au abolit pedeapsa capitală dacă le numărăm şi pe cele care încă o mai au, de fapt, în legislaţia naţională dar care nu o mai practică. Există şi şapte state care rezervă acestă practică situaţiilor foarte particulare – crime de război spre exemplu.

În total, cele 56 de state care încă execută oameni au o populaţie de 5 miliarde de oameni. Ca o comparaţie, cele 147 de ţări care au abolit pedeapsa cu moartea, numără 2,5 miliarde de cetăţeni.

Iar cele mai mari ţări de pe planetă practică în continuare pedeapsa capitală.

Este vorba de Statele Unite care în 2017 au executat 23 de oameni şi au pronunţat 41 de noi condamnări.

India nu a mai executat pe nimeni din 2015 dar în 2017 a condamnat 109 oameni la pedeapsa capitală.

Iar China menţine secretul în jurul condamnărilor la moarte. Organizaţia neguvernamentală Amnesty International estimează numărul lor la câteva mii de persoane pe an.

Nu trebuie uitat nici preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan care a anunţat că doreşte să reintroducă pedeapsa cu moartea. El spunea recent că va fi de acord cu reintroducerea pedepsei capitale, odată aprobată de parlament. Preşedintele turc a mai vorbit despre un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea în urma puciului eşuat din iulie 2016. Uniunea Europeană susţine că o astfel de măsură va opri procesul de aderare a ţării la blocul comunitar. Turcia a renunţat la pedeapsa capitală în 2004, când a depus candidatura de aderare la UE.