Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Caniculă: Franţa a restricţionat utilizarea apei în 39 de departamente

nimes_in_sudul_frantei_3_august_2018.jpg

Nîmes, în sudul Frantei, 3 august 2018
Nîmes, în sudul Frantei, 3 august 2018
Sursa imaginii: 
© AFP

Franţa înregistrează o puternică secetă provocată de caniculă şi de lipsa ploilor. În ultimele zile în Franţa s-au înregistrat temperaturi extreme, nemaîntâlnite în ultimii 15 ani.

Chiar şi noaptea s-a înregistrat un record de temperatură: la Perpignan, localnicii nu au putut dormi din cauza celor 30 de grade exterioare, cea mai ridicată valoare atinsă vreodată în Franţa, după cum constată Meteo France.

În cele 39 de departamente, apa poate fi folosită doar pentru cazuri de urgenţă. 12 departamente sunt în « criză »  ceea ce înseamnă că localnicii nu pot folosi apa nici măcar în scop agricol. 

Situaţia critică este în departamentul Vendée, situat în regiunea Pays de la Loire, la 70 de km de Nantes. Aici există în vigoare o restricţie de utilizare a apei încă din 18 iulie.

În schimb, tot din cauza caniculei şi a poluării crescute, primăriile Paris, Strasbourg şi Lyon au restricţionat circulaţia maşinilor. Au ieftinit transportul public pentru a încuraja localnicii să îşi lase maşinile acasă. Luni s-au înregistrat 36°C la Toulouse şi 37°C la Bordeaux, marţi vor fi 36°C în Paris şi  Lyon.

Seceta a afectat culturile de porumb, în specialîn  jumătatea estică a Franţei, a anunţat ministrul agriculturii, Stéphane Travert. Agricultorii vor fi despăgubiţi.

Comisia Europeană a anunţat măsuri excepţionale pentru agricultorii din blocul comunitar care au de suferit de pe urma secetei, ei vor afla în septembrie pachetul de care vor putea beneficia cu titlu de despăgubiri.

Vor fi acordate şi ajutoare de transport a furajelor în regiunile unde sunt crescătorii şi unde, din cauza secetei nu există hrana necesară animalelor, anunţă ministrul francez al agriculturii.

Guvernul francez va aloca bani şi pentru a finanţa irigarea în regiunile afectate de secetă. În plus, ministrul francez a lansat un apel către ţările europene de a privilegia transportul animalelor vii pe timp de noapte pentru a nu fi nevoite să suporte canicula.

Un bilanţ negativ a fost înregistrat de Serviciul de Sănătate Publică – din iunie s-au înecat mai bine de 250 de oameni, în medie 4 persoane pe zi, în mare parte în piscina familială.