Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa este din nou vizitată de turiştii străini

turisti_se_pozeaza_la_muzeul_louvre_din_paris.jpg

Turisti se pozeaza la Muzeul Louvre din Paris
Turisti se pozeaza la Muzeul Louvre din Paris
Sursa imaginii: 
© Ludovic Marin, AFP

După o scădere a numărului de turişti în urma atentatelor din Paris şi Nisa, Franţa cunoaşte un nou record de atractivitate. 87 de milioane de turişti s-au înregistrat în 2017 iar pentru acest an specialiştii se aşteaptă la 90 de milioane de vizitatori.

Franţa a reuşit să atragă şi turiştii Spaniei, spune patronul unei agenţii de promovare a Hexagonului în exterior. Acesta spune că Spania înregistrează un recul de 8% a numărului de turişti pentru această perioadă a anului.

Turiştii europeni reprezintă 80% din vizitatorii străini din Franţa. Chiar şi cei care se îngrijorează foarte mult de securitatea lor – americanii şi japonezii -  au revenit în masă.

Numărul turiştilor japonezi a crescut de la 15% la 20%. La fel şi în cazul indienilor iar americanii sunt cu 10% mai mulţi decât în 2016, precum chinezii.

Parisul profită cel mai mult – oraşul concentrează 30% din turismul din Franţa. Aproape 25.000 de oameni vizitează zilnic Tour Eiffel.

Dar, sunt tot mai mulţi turişti care fac un tur şi în Bordeaux, Provence, la castelele de pe Valea Loarei dar merg şi în Alsacia.

Coasta de Azur este aproape plină de vizitatori. Comitetul Regional pentru Turism anunţa în iulie o rată de ocupare a hotelurilor de pe coastă de 85%, o creştere cu 4 puncte iar cifra de afaceri a progresat cu 20% comparativ cu anul trecut. Primarul din Cannes, David Lisnard, preşedinte al Comitetului Regional pentru Turism avansează un pronostic: un sezon estival excelent cu o creştere a numărului de turişti de până la 5 % comparativ cu vara 2017. Regiunea a fost evitată după atentatele de la Nisa din iulie 2016.

Profesioniştii constată faptul că francezii sunt din ce în ce mai puţini şi preferă să îşi petreacă vacanţa în afara ţării.  

Ori, francezii sunt indicatorul pentru ceea ce se întâmplă în acest sector: un turist străin vine, de obicei, o singură dată pe an în Franţa în timp ce francezul îşi oferă în medie două sejururi lungi şi unul scurt. Iar în urma lor, veniturile încasate de restaurante şi hotelieri reprezintă 7% din PIB.