Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul invită SUA “să-şi bage cuţitul la loc în buzunar” dacă vor să negocieze

rohani.jpg

Presedintele iranian Hassan Rohani, la televiziunea iranianà pe 6 august 2018, comentând noile sanctiuni americane contra tàrii sale
Președintele iranian Hassan Rohani, la televiziunea iraniană pe 6 august 2018, comentând noile sancțiuni americane contra țării sale
Sursa imaginii: 
IRANIAN PRESIDENCY/AFP

După intrarea în vigoare, marţi dimineaţa, a noilor sancţiuni americane contra Iranului, preşedintele american Donald Trump a avertizat din nou ţările care vor să facă comerţ cu Teheranul. “Oricine vrea să facă afaceri cu Iranul NU VA face afaceri cu SUA. Nu vreau decât PACE MONDIALA” a scris liderul de la Casa albă într-um mesaj pe Twitter. De partea sa, preşedintele iranian a reacţionat încă de luni seara la noile sancţiuni americane.

Americanii vor să lanseze un “război psihologic contra naţiunii iraniene şi să provoace disensiuni printre iranieni” a estimat Hasssan Rohani. Într-un lung interviu acordat televiziunii de stat, preşedintele Iranului a exclus orice negocieri privind un nou acord nuclear, aşa cum îşi doreşte administraţia de la Washington. “Asocierea negocierilor cu sancţiunile este o prostie” a spus Rohani. “Dacă cineva, în faţa concurentului sau inamicului său, scoate un cuţit şi i-l înfige în mână cerând în acelaşi timp negocieri, răspunsul este simplu: bagă mai întâi cuţitul la loc în buzunar şi revino apoi la masa negocierilor” a mai declarat liderul de la Teheran într-o primă reacţie la noile sancţiuni americane.

Reamintim că Donald Trump a decis acum un an să se retragă din acordul nuclear semnat în 2015 de Iran cu SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China, Germania şi Uniunea europeană. După cum a promis liderul de la Casa albă, marţi au intrat aşadar în vigoare o serie de noi sanţiuni americane contra Iranului, “cele mai drastice impuse vreodată” s-a lăudat preşedintele american. Ele privesc tranzacţiile financiare în dolari, cărbunele, sectorul auto şi comerţul cu aur şi cu alte metale preţioase. În noiembrie ar urma să intre în vigoare alte măsuri şi mai dure promise de SUA.

În ciuda ostilităţii şi neîncrederii afişate de liderul american faţă de acordul din 2015 care vizează să garanteze caracterul strict civil al programului nuclear iranian în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor, Agenţia internaţională pentru energie atomică (AIEA) nota în ultimul ei raport din luna mai că Iranul continuă să-şi respecte toate angajamentele luate.

 
Iranul invită SUA “să-şi bage cuţitul la loc în buzunar” dacă vor să negocieze