Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Columbia: Fie ca pacea să nu ne coste viaţa

ivan_duque_in_varsta_de_42_de_ani_preia_marti_mandatul_de_presedinte_al_columbiei.jpg

Ivan Duque, în vârsta de 42 de ani, preia marti mandatul de presedinte al Columbiei
Ivan Duque, în vârsta de 42 de ani, preia marti mandatul de presedinte al Columbiei
Sursa imaginii: 
© John VIZCAINO / AFP

Ivan Duque preia marţi mandatul de preşedinte al Columbiei. Juan Manuel Santos a transferat puterea, după două mandate în fruntea ţării. Timp în care a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia la rezolvarea războiului civil din Columbia. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 220.000 de morţi, iar aproape şase milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele şi pământurile din cauza luptelor. Într-o ţară puternic divizată, noul preşedinte vrea reconcilierea tuturor columbienilor. Un lucru extrem de difícil.

Ivan Duque este primul preşedinte al ţării ales de la semnarea acordului de pace cu rebelii de la Forţele Armate Revoluţionare din Comumbia, pe scurt FARC. Este o zi istorică în care mai multe voci au cerut respectarea acestui acord, încheiat în 2016 şi sfârşitul violenţelor împotriva liderilor sociali.

Columbienii asistă la o recrudescenţă a violenţelor comise împotriva membrilor consiliilor municipale, sindicalişti, diverşi lideri sociali care încearcă să restituie pământurile confiscate de la ţărani în timpul conflictelor cu FARC ori cu diverse organizaţii paramilitare. Violenţele s-au extins şi asupra celor care apără drepturile politice, etnice ori de mediu.

De la începutul anului, mai bine de 120 de lideri sociali au fost asasinaţi iar acest fenomen violent s-a accentuat după alegerea lui Ivan Duque în fruntea ţării, la mijlocul lui iunie: un apărător al drepturilor omului este omorât aproape la fiecare două zile pe teritoriul naţional.

Eforturile guvernului Juan Manuel Santos pentru a aplica acordul semnat cu FARC au fost încetinite de Congres. Punctele privitoare la distribuţia pământurilor către ţărani, axa vitală pentru o construcţie adevărată a păcii, au fost respinse de membrii Camerei Reprezentanţilor şi de Senat.

O chestiune delicată – cei mai mulţi din actualii proprietari le-au obţinut pe cale ilegală.

Este şi cazul şi unor suprafeţe imense, denumite “baldios”, care s-au aflat în proprietatea statului dar care, în timpul conflictului armat au fost preluate de diverse societăţi, mari comercianţi ori de civili. Astfel, marii proprietari posedă 81% din teritoriul columbian iar restul este deţinut de micii proprietari.

De la semnarea acordului de pace, în 2016, au fost omorâţi 350 de oameni care încercau să apere interesele oamenilor care au rămas fără pământuri în timpul războiului civil.

O nouă epocă începe aşadar în Columbia. Ivan Duque, noul preşedinte a obţinut mandatul cu ajutorul predecesorului său, Alvaro Uribe, aflat în prezent în centrul unei anchete pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei.

Ivan Duque a numit un guvern tehnocrat. Jumătate din miniştri sunt femei iar dreapta ultraconservatoare, religioasă, care i-a susţinut candidatura, lipseşte din acest nou guvern.

Principalele portofolii – apărarea, interne şi economia – au fost atribuite unor apropiaţi ai lui Uribe.   

Fie ca pacea să nu ne coste viaţa – au strigat mai mulţi manifestanţi adunaţi în diverse oraşe pentru a-i cere noului preşedinte să respecte acordurile de pace şi să îi protejeze pe actorii implicaţi în apărarea drepturilor victimelor.

Columbieni au manifestat şi în faţa sediului ONU din New York dar şi la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Manifestaţii pentru pace au avut sau sunt planificate să aibă loc în Paris şi în diverse alte oraşe europene şi latino-americane: Londra, Madrid, Edimbourg, Washington, Berlin, Stockholm, Oslo, Strasbourg, Buenos Aires, Mexico.

Până acum, Ivan Duque a anunţat că doreşte să vadă schimbări radicale în acordul de pace cu rebelii FARC. El vrea pedepse mai dure pentru crimele comise de rebeli în timpul conflictului de 50 de ani cu guvernul.

Lângă, criza care distruge Venezuela vecină este probabil dosarul cel mai urgent pentru Ivan Duque. Sâmbătă, preşedintele Nicolas Maduro, care a supravieţuit unui straniu atentat, l-a acuzat pe Juan Manuel Santos că ar fi fost la originea evenimentului şi că doreşte să îl asasineze. Caracas continuă să nege existenţa unei crize migratoare în timp ce un milion de venezuelieni s-au instalat în Columbia. În campania electorală, candidatul Ivan Duque îl considera pe Juan Manuel Santos prea conciliant cu « dictatorul ».