Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump creşte exporturile Chinei

din_23_august_china_va_fi_obligata_sa_achite_noi_taxe_vamale_asupra_importurilor_americane.jpg

Din 23 august, China va fi obligata sa achite noi taxe vamale asupra importurilor americane
Din 23 august, China va fi obligata sa achite noi taxe vamale asupra importurilor americane
Sursa imaginii: 
© STR, AFP

Războiul comercial se amplifică. Motoare, tractoare, echipament agricol, piese pentru căi ferate şi circuite electrice fac parte din produsele chineze ce vor fi taxate cu 25% de Statele Unite. Măsura va fi aplicată începând cu 23 august. China a înregistrat în iulie un excedent de 28 de miliarde de dolari în schimburile cu Statele Unite, cifră aproape similară cu cea din iunie, când s-a înregistrat un record de 28,9 miliarde de dolari, după cum anunţă autorităţile vamale chineze.

Negocierile par a fi într-un punct mort între Washington şi Beijing, prin anunţul făcut acum de Casa Albă.

De această dată, aproximativ 300 de categorii de produse sunt vizate de o suprataxare.

Mai mult, preşedintele Donald Trump a acuzat China de "intruziune cibernetică în reţelele informatice comerciale americane pentru a putea obţine ilegal informaţii economice importante".

Beijing spune că este pregătit să taxeze cu până la 25% peste 5.000 de tipuri de produse americane: de la carnea de vită la textile, la avioane mici, produse chimice şi gaz natural lichefiat.

Preşedintele Donald Trump, campion al America first / America înainte de toate vrea să echilibreze schimburile comerciale ale Statelor Unite cu China. Deficitul înregistrat anul trecut a fost de aproximativ 375 de miliarde de dolari – chinezii au exportat mărfuri în valoare de 505 miliarde de dolari către Statele Unite iar China a importat mărfuri americane în valoare de 130 de miliarde de dolari.

Dacă va fi cazul, preşedintele american susţine că este pregătit să suprataxeze cvasi-totalitatea importurilor chineze de pe piaţa americană.

În iulie, excedentul comercial s-a diminuat lejer. Dar, comparativ cu iulie 2017, excedentul este cu 11% mai mare. Iar în total, exporturile Chinei au crescut în iulie cu 12%, peste așteptările pieței, după ce în iunie înregistrase o creştere de 11 procente.

Tările în curs de dezvoltare au profitat de un curs scăzut al yuanului şi au importat din China. Astfel că, fără să vrea, Donald Trump a reuşit să crească exporturile Chinei deşi, prin sancţiunile impuse Beijingului exact asta urmărea, să le limiteze.

China a importat din Asia de sud-est, Uniunea Europeană și Australia. Ïn cazul Uniunii Europene, importurile au crescut cu 20%. Economiştii sunt încă precauţi şi aşteaptă să vadă impactul deplin al sancţiunilor americane pentru a crea un tablou mai precis asupra ceea ce se întâmplă în China.

China importă de aproape patru ori mai puțin decât exportă în SUA. Iar acest război comercial ar putea priva Produsul Intern Brut mondial cu 0,7% până în 2020, potrivit estimărilor realizate de Oxford Economics.