Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: Primele alegeri locale de la începutul conflictului

bombardamente_aveau_loc_in_orasul_sirian_deraa_pe_29_iunie_2018.jpg

Bombardamente aveau loc în orasul sirian Deraa pe 29 iunie 2018
Bombardamente aveau loc în orasul sirian Deraa pe 29 iunie 2018
Sursa imaginii: 
© Mohamad Abazeed, AFP

Autorităţile siriene au validat candidatura a aproape 35.000 de candidaţi la primele alegeri locale din Siria, din 2011. Ele vor avea loc în septembrie. În total au fost 55.000 de dosare dar nu au fost toate validate.

Cei 35.000 de candidaţi îşi vor disputa 18.000 de mandate. La ultimele alegeri locale, în 2011, au existat 17.000 de mandate.

Multe sate s-au transformat în municipalităţi de unde se explică această creştere a locurilor disponibile în cadrul consiliilor municipale, spre exemplu, detaliază preşedintele Înaltei Comisii pentru Alegeri, Sleiman al-Qaëd.

Există şi provincii în care nu s-au înregistrat candidaturi: la Deir Ezzor (est), în Hassaké (nord-est) şi la Deraa (sud). Sunt zone controlate, în mare parte, de forţele guvernamentale. Regimul controlează două treimi din ţară iar jihadiştii, rebelii şi miliţiile kurde îşi împart restul teritoriului.

Potrivit agenţiei oficiale Sana, guvernul ar putea să realizeze centre electorale în diverse oraşe, precum Hama, pentru a permite celor care doresc să candideze pentru zonele ce nu se află sub controlul regimului, în special la Idleb ori Rakka – să se poată înregistra.

Siria a organizat alegeri legislative în 2016 iar ultimul scrutin prezidenţial a fost în 2014 când preşedintele Bachar al-Assad a fost reales pentru un nou mandat de 7 ani, al treilea.

Viitoarele consilii locale vor fi alese pe 16 septembrie. Consilierii vor trebui să realizeze planurile de dezvoltare, să sugereze proiecte de investiţii şi să ia decizii concrete în ceea ce priveşte faza de reconstrucţie.

Preşedintele Assad, susţinut de Moscova, a declarat în iulie că reconstrucţia Siriei este prioritatea ta. Conflictul sirian a distrus numeroase servicii publice – aprovizionarea cu apă şi cu electricitate, inexistente la această oră în numeroase regiuni. Infrastructura civilă a dispărut – spitale şi şcoli au fost complet distruse.

Cât despre jihadiştii de la gruparea Stat Islamic, aceştia încearcă să revină în forţă, folosindu-se de tactici macabre, dar cu care şi-au construit de altfel numele. Experţii se tem că vor viza minorităţile şi vor trece la răpiri şi la execuţii, relatează France Presse.

Celebră pentru atentatele din Europa, organizaţia Stat Islamic a pierdut marile oraşe pe care le declarase califate – Mossul în Irak şi Rakka în Siria.

Zeci de combatanţi jihadişti, în special străini, sunt deţinuţi de regimul sirian sau de o coaliţie de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Washington.

Este posibil ca organizaţia să îşi continue atacurile în Siria pentru a răpi civili, este de părere Hassan Hassan, expert la grupul de reflexie Tahrir Institute for Middle East Policy, cu sediul la Washington. În februarie 2015, jihadiştii au răpit mai bine de 220 de creştini dar care au fost eliberaţi.