Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoltă împotriva eolienelor în Franţa

france_energie_eolienne.png

France Energie Eolienne
France Energie Eolienne
Image source: 
France Energie Eolienne

Extinderea parcului eolian crează o adevărată dispută în Franţa. Guvernul doreşte dublarea numărului de eoliene, în următorii 5 ani. Un proiect contestat tot mai puternic de opozanţi veniţi din cele mai diverse domenii.

După McDonalds şi câmpurile de plante modificate genetic, vor fi eolienele următoarea ţintă a ecologiştilor? se întreabă cotidianul Le Figaro care publică o amplă anchetă pe această temă.

În iunie, un incendiu a distrus o eoliană şi a avariat o alta în Marsanne, în Drôme. Atacul a fost revendicat ulterior de un grup anarhist.

De la pescari şi până la castelani, anarhişti ori ecologişti, opoziţia faţă de eoliene este din ce în ce mai puternică în Franţa, după cum explică Fabien Bouglé, purtător de cuvânt al unui grup intitulat «Touche pas à nos îles! »  care a declarat război proiectului de construcţie a unui parc eolian în largul insulei Noirmoutier, în Vendée.

Primii care şi-au exprimat opoziţia au fost cei de dreapta, care au susţinut mai degrabă centralele nucleare în defavoarea eolienelor.

Apoi, la stânga se vorbeşte de o revoltă populară anti-eoliene iar contestarea lor găseşte susţinători în lumea politică.

Printre ei - Xavier Bertrand, fost ministru al  Muncii şi preşedinte al regiunii Hauts-de-France, care se opune extinderii parcurilor de eoliene în regiunea sa pe motiv că desfigurează peisajul, sau cei zece deputaţi de opoziţie, care spuneau, într-un apel publicat în iunie chiar în Le Monde  “Stop noilor eoliene”.

Franţa constituie în prezent al patrulea parc de eoliene după Germania, Spania şi Marea Britanie, Electricitatea eoliană reprezintă mai puţin de 5% din consum dar, până în 2023, eolienele terestre ar trebui să se dubleze – de la 7.300 la 15.000.

Reprezentantul general al France Énergie éolienne, Pauline Le Bertre spune că Franţa are al doilea mare potenţial de vânt din Europa datorită « faţadei maritime ».

În prezent, există 70% de recursuri împotriva permisului de constructie în tribunalele administrative, comparativ cu 50% câte erau în urmă cu 5 ani.

Un grad de opoziţie unic în Europa, susţine reprezentantul France Énergie éolienne şi adaugă : « este o pierdere de timp pentru promotori: realizarea unui parc ia 9 ani în Franţa, comparativ cu 4 în Germania.»

Ce este contestat: proximitatea de monumente istorice, de casele oamenilor, zgomotul făcut ori lumina prea puternică degajată iar argumentele sunt multiple.

Există locuri unde nu pot fi instalate eoliene – spre exemplu în apropiere de Mont Saint Michel, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice, ori la Pont du Gard – celebrul pod francez care se află pe bancnotele de 5 euro. Pauline Le Bertre, susţine că restricţiile din Franţa sunt cele mai stricte din Europa. Sunt făcute studii de impact asupra biodiversităţii, patrimoniului ori asupra aşezărilor umane.

În schimb, o altă organizaţie se plânge că cele 64 de eoliene prevăzute să fie construite în golful din Saint Brieuc ar ucide biodiversitatea submarină.

Ar avea de suferit din cauza acestor instalaţii fixate la o profunzime de 42 de metri şi fermele de scoici Saint-Jacques de la Cap Fréhel, faimoase în întreaga lume.  

Voci pro şi contra aşadar – cu aceeaşi forţă se lucrează la blocarea parcurilor cu care se doreşte construcţia lor.