Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seism Indonezia: 319 morţi şi o replică de 6,2 grade

moscheia_jamiul_jamaah_distrusa_dupa_seismul_de_duminica._soldati_si_pompieri_cauta_eventuali_supravietuitori_la_pemenang_in_nordul_insulei_lombok_8_august_2018.jpg

Moscheia Jamiul Jamaah, distrusa dupa seismul de duminica. Soldati si pompieri cauta eventuali supravietuitori la Pemenang, în nordul insulei Lombok, 8 august 2018.
Moscheia Jamiul Jamaah, distrusa dupa seismul de duminica. Soldati si pompieri cauta eventuali supravietuitori la Pemenang, în nordul insulei Lombok, 8 august 2018.
Image source: 
Antara Foto/Zabur Karuru/ via REUTERS

Un nou cutremur a avut loc joi dimineaţă în Lombok,  Indonezia, la patru zile după seismul care a făcut aici 319 morţi. Ministrul pentru Securitate a revizuit joi în creştere bilanţul victimelor cutremurului de duminică.

După primele evaluări, seismul de joi nu a făcut victime deşi a fost resimţit în întreaga insulă. Autorităţile au anunţat că nu a existat riscul producerii unui tsunami deoarece seismul s-a produs la o adâncime de 10 km.

Cutremurul a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, conform agenţiei indoneziene de seismologie. Ïn schimb, agenţia americană de specialitate a măsurat o intensitate de 5,9 grade.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit. Ele erau deja fragilizate de primul cutremur, ce a avut loc acum 4 zile. Mii de oameni trăiesc de câteva zile sub cerul liber şi nu au apă potabilă.

Lombok a fost lovită duminică de un cutremur de 6,9 grade pe scara Richter în urma căruia au murit 319 oameni, potrivit ultimului bilant prezentat de ministrul pentru Securitate.

Mii de clădiri s-au prăbuşit atunci. Echipe de salvatori caută în continuare sub dărămături eventuali supravieţuitori. O criză umanitară se prefigurează aici, mâncarea şi medicamentele se găsesc cu greu. Totodată, lucrătorii umanitari au accesul restricţionat căci mai multe poduri şi drumuri au fost distruse în catastrofa de duminică. Mii de turişti au părăsit insula în ultimele zile de teama producerii de noi cutremure.

Pandana este un sat ce a fost distrus aproape în totalitate. Mazu Hussein este unul dintre supravieţuitori:

"Cred că s-a întâmplat cu un minut înainte de marele cutremur, s-a auzit un zgomot puternic şi am strigat la familia să iasă repede din casă iar în câteva secunde s-a şi întâmplat. Aveam trei case dar toate sunt distruse. Nimeni din satul acesta nu mai poate sta aici. Este periculos să intrăm în case."

Ambasadorul Franţei la Jakarta, Jean-Charles Berthonnet povesteşte că mai mulţi francezi au fost răniţi în cutremurul de duminică dar că doi – trei dintre ei sunt în stare ceva mai gravă, în rest este vorba de mici contuzii. Ei au fost evacuaţi spre Bali pentru că acolo există o infrastructură medicală mult mai performantă decât în Lombok. Mai multe echipe franceze de specialitate au fost trimise să urmărească starea răniţilor, în special a celor spitalizaţi.

După cutremurul de duminică s-au produs 355 de replici de diverse magnitudini. Cel produs joi este cel mai puternic.