Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania a devenit poarta de intrare a migranţilor în Europa

crucea_rosie_vine_in_ajutorul_unei_fetite_ajunse_in_portul_spaniol_algesiras_21_iulie_2018._vasul_pe_care_se_afla_micuta_avea_la_bord_110_persoane.jpg

Crucea Rosie vine în ajutorul unei fetite ajunse în portul spaniol Algesiras, 21 iulie 2018. Vasul pe care se afla micuta avea la bord 110 persoane.
Crucea Rosie vine în ajutorul unei fetite ajunse în portul spaniol Algesiras, 21 iulie 2018. Vasul pe care se afla micuta avea la bord 110 persoane.
Image source: 
© Jorge Guerrero, AFP

Un vas umanitar a acostat în Spania cu 87 de migranţi la bord. Franţa va prelua 20 dintre ei. Ei au fost salvaţi săptămâna trecută de ong-ul Open Arms, din largul coastelor Libiei. Ei se aflau într-o barcă pneumatică aflată în derivă pe mare. Guvernul socialist a lui Pedro Sanchez vrea să ceară ajutorul Uniunii Europene pentru a putea să răspundă urgenţei. Infrastructura de primire a migranţilor este cu mult depăşită.

Printre persoanele salvate se numără 84 de sudanezi, un sirian, un egiptean şi un gambian. Palatul Elysée a anunţat că va prelua o parte dintre ei.

O echipă a Oficiului francez de protecţie a refugiaţilor şi apatrizilor, organism care decide asupra statutului de refugiat, va examina situaţia individuală pentru a identifica persoanele ce ar putea obţine dreptul de azil în Franţa.

Spania a devenit anul acesta poarta de intrare în Europa a migranţilor. 24 000 de refugiaţi au ajuns în porturile spaniole, de la începutul anului, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Un centru de primire a fost deschis la Algésiras pentru a primi noii migranţi. Spania pare hotărâtă să ajute în timp ce Italia a refuzat să primească vara aceasta navele unor ong-uri care străbat Mediterana pentru a veni în ajutorul migranţilor aflaţi în pericol.

Motiv pentru care, Amnesty International acuză Italia şi Malta că pun în pericol migranţii şi că le violează drepturile din cauza politicilor privitoare la Marea Mediterană, pe care le consideră « ucigaşe ».

Potrivit ong-ului, 720 de persoane au murit pe mare doar în lunile iunie şi iulie. În total, de la începutul anului, au murit încercând să traverseze Mediterana, 1.100 de oameni.

Guvernul italian a lui Giuseppe Conte este criticat pentru refuzul de a primi migranţi salvaţi de pe mare, în baza unei măsuri intrate în vigoare pe 10 iunie şi decise de ministrul de interne de extremă dreaptă, Mateo Salvini. Amnesty atenţionează că politica privitoare la Marea Mediterană cere statelor europene facilitarea debarcării rapide a persoanelor salvate pe mare.

Italia cere de multă vreme o împărţire echitabilă a responsabilităţilor de salvare pentru Mediterana centrală.

Raportul Amnesty aminteşte de cazul Aquarius, o navă a ONG-ului SOS Mediterana, care avea la bord  629 de migranţi salvaţi în şase operaţiuni distincte. Accesul ambarcaţiunii a fost blocat în Malta şi Italia. La bord se aflau 120 de minori neînsoţiţi şi şapte femei însărcinate. Aquarius a acostat în cele din urmă în Spania.

Amnesty atenţionează că nu doar vapoarele unor ong-uri sunt singurele vizate de interdicţiile portuare italiene. Mai multe vase comerciale precum şi ambarcaţiuni militare s-au lovit de opoziţia autorităţilor italiene când au cerut dreptul să debarce mai multe persoane salvate de pe mare. Amnesty International cere guvernelor europene să pună punct externalizării politicii migratoare prin retrimiterea migranţilor în Libia. ONG-ul denunţă un cerc vicios ce are consecinţe fatale.