Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin: Emmanuel Macron cere eliberarea lui Oleg Senţov

cineastul_ucrainean_oleg_sentsov_in_timpul_procesului_22_iulie_2015.jpg

Cineastul ucrainean Oleg Sentsov în timpul procesului, 22 iulie 2015
Cineastul ucrainean Oleg Sentsov în timpul procesului, 22 iulie 2015
Image source: 
© AFP/Archives

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron va evoca vineri, într-o discuţie telefonică planificată cu omologul său rus, Vladimir Putin situaţia cineastului ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia şi aflat în greva foamei de trei luni. Palatul Elysée a anunţat că Emmanuel Macron va discuta cu omologul rus în special situaţia cineastului în vârstă de 42 de ani, acuzat că ar fi comis atentate teroriste în Crimeea.

Oponent al anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat în 2015 la 20 de ani de detenţie pentru terorism şi trafic de arme după un proces calificat drept "stalinist" de ong-ul Amnesty International şi criticat de Kiev, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Oleg Senţov a pledat mereu nevinovat şi a vorbit despre un proces politic.

El a început greva foamei pe data de 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor prizonierilor politici ucrainieni deţinuţi în Rusia.

Verişoara sa vorbeşte despre “situaţia catastrofică” în care se află cineastul şi că acesta aproape nu se mai poate ridica.

Avocatul l-a vizitat în închisoare marţi şi spune că regizorul a pierdut 30 de kg şi suferă de probleme cardiace.

Responsabilii penitenciarului au anunţat că starea de sănătate a deţinutului este “satisfăcătoare”.

Avocatul spune în schimb că starea este cât se poate de gravă iar clientul său este conştient că ar putea să moară dar că doreşte să se bată până la capăt.  

Mai multe guverne occidentale dar şi numeroase personalităţi, scriitori şi actori au cerut Kremlinului să îl elibereze pe Oleg Senţov. Mama cineastului a lansat un apel preşedintelui rus Vladimir Putin cerând eliberarea fiului său.

Potrivit eseistului francez Michel Eltchaninoff, preşedintele Emmanuel Macron va trebui să găsească “cuvintele potrivite” pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să îl elibereze pe Oleg Senţov:

"Numeroase personalităţi s-au mobilizat şi trimit scrisori, de acasă sau de unde se află în vacanţă, pentru a-i cere lui Emmanuel Macron să fie ferm. Sperăm, în liniştea absolută a preşedintelui american şi în discreţia Europei, că preşedintele Franţei va găsi cuvintele potrivite pentru a-l convinge pe Vladimir Putin că o eventuală tragedie ar avea consecinţe grave asupra puterii ruse. Vladimir Putin promovează o reformă a pensiilor extrem de nepopulară, naţionalismul exacerbat, care era marca sa ideologică, nu funcţionează prea bine – există argumente pentru a-l convinge pe Vladimir Putin că Senţov este foarte preţios nu doar pentru ucrainieni ci şi pentru mulţi democraţi din lumea întreagă."

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Rusiei, la fínele lui iulie, să ofere îngrijirea necesară ucraineanului.  Potrivit avocatului său,  Oleg Senţov refuză spitalizarea.