Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sportivii români de la «Paris 2018 Gay Games»

Andrei Ion si Teodora C. participà la a 10-a editie Gay Games care are loc la Paris pânà pe 12 august.

La Paris are loc în aceste zile a 10-a ediţie a Jocurilor Gay – sau «Paris 2018 Gay Games» cum li se spune oficial. Peste 10.000 de participanţi reprezentând circa 80 de ţări din lume - inclusiv unele în care homosexualitatea mai este condamnată penal – au venit în capitala Franţei la acest eveniment nu doar sportiv ci şi cultural şi festiv. Vasile Damian s-a întâlnit şi a stat de vorbă cu 2 din cei 6 membri ai delegaţiei române.

Organizate la fiecare 4 ani de trei decenii încoace, Gay Games se doresc a fi un adevărat imn adus dragostei şi toleranţei. Deschis tuturor – homo sau hetero – evenimentul internaţional nu este doar unul sportiv. Pe lângă cele aproape 40 de sporturi practicate în cele mai prestigioase arene sportive din Paris şi din regiunea capitalei, “Paris 2018 Gay Games” propun şi o serie de manifestări culturale şi bineînţeles festivităţi zilnice în centrul capitalei franceze.

România este reprezentată de 6 sportivi – nu neapărat profesionişti - la această ediţie a Jocurilor Gay, toţi participanţi pentru prima dată la un astfel de eveniment. Andrei Ion, militant al cauzei LGBT din România în cadrul asociaţiei MozaiQ şi Q Sports, a participat de exemplu la cursele de alergare de 5 şi 10 mii de metri. L-am întrebat pentru început care-i obiectivul prezenţei sale la Paris.

«Printre persoanele LGBT sunt şi sportivi care doresc să fie acceptaţi ca atare  continuând totodată să practice sportul de performanţă. Pentru că există cazuri de homofobie în sport şi pentru că homofobia este încă destul de mare în ţară, vrem ca sportivii să nu renunţe la carieră şi să continue să facă sport de performanţă. Mesajul nostru este să luptăm împotriva homofobiei în sport».

«Eu fac parte dintr-un ONG care se cheamă MozaiQ unde mă ocup de partea de sport care se cheamă Q Sports România iar activitatea Q Sports încurajează participarea persoanelor LGBT în sport. Noi am organizat dealtfel în februarie şi primul turneu de fotbal LGBT din România la care au participat 40 de jucători».

«Ce ne dorim noi este ca federaţiile sportive să se implice şi să alieze unor campanii pentru diversitate şi să sprijine activităţile sportive pro-LGBT. Din păcate, pentru a veni aici la Gay Games nu ne-a ajutat nimeni, costurile au fost acoperite de noi. Nu a existat niciun sprijin din partea României». (n.r. «Paris 2018 Gay Games» are sprijinul celor mai înalte instanţe instituţionale şi sportive din Franţa)

«Nivelul de acceptare şi de diversitate de aici din Franţa este extraordinar, e o altă lume. Trăim în Europa unde drepturile omului sunt atât de bine dezvoltate. Faptul că în România nu sunt la fel de dezvoltate este dezamăgitor».

«Cred că trebuie să treacă o anumită perioadă, să se schimbe generaţia pentru ca mentalităţile să se schimbe. Nu vreau să arăt cu degetul spre cineva anume dar idea este că oamenii sunt conservatori».

«Eu nu sunt sportiv de performanţă, am venit aici doar ca să transmit un mesaj să punem capăt homofobiei în sport şi să spirjinim sportivii de performanţă».

«Faţă de alţii, eu cred că sunt avantajat pentru că la mine, toată lumea – familie, prieteni, etc. – ştie că sunt gay. Eu pot să spun deci aceste lucruri, eu am vocea altor oameni care nu o au şi beneficiile pe care alţii nu le au. De aceea lupt pentru ceea ce sunt şi pentru ca alţi oameni să fie inspiraţi de ceea ce facem noi”.

Teodora C., venită cu alte 2 sportive din Cluj, se pregătea să intre pe terenul de fotbal alături de coechipiere din 3 ţări diferite, când am rugat-o să-mi spună ce este astăzi, în 2018, cel mai greu pentru o persoană din comunitatea LGBT.

“Probabil să iasă în faţă în idea de vizibilitate. Dacă o persoană LGBT vrea să facă sport, din păcate, în echipele din România este greu să fii acceptat ca persoană LGBT pentru că existămai departe idei preconcepute despre această comunitate”.

“Eu mi-aş dori tare mult ca experienţa pe care noi o acumulăm aici s-o putem transpune acasă în programe şi în idei de proiecte cu care am putea ajuta comunitatea cum ar fi grupuri de sport, întâlniri săptămânale, antrenamente, ieşiri în parc în care să se facă mişcare şi networking, lucruri care ar permite lumii să rămână în contact cu această parte a societăţii”.

“Mondialele diversităţii” cum au mai fost poreclite de organizatori aceste Jocuri Gay – la care, reamintim, participă oameni din toate orizonturile, fără nicio discriminare – se încheie duminică 12 august.

 
Sportivii români de la «Paris 2018 Gay Games»