Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit inter-coreean în septembrie

presedintele_sud-corean_moon_jae-in_si_liderul_nord-coreen_kim_jong-un_in_timpul_summitului_din_zona_demilitarizata_aprilie_2018.jpg

Presedintele sud-corean Moon Jae-in si liderul nord-coreen Kim Jong-un, în timpul summitului din zona demilitarizata, aprilie 2018.
Presedintele sud-corean Moon Jae-in si liderul nord-coreen Kim Jong-un, în timpul summitului din zona demilitarizata, aprilie 2018.
Sursa imaginii: 
The Presidential Blue House /Handout via REUTERS

Summit-ul va avea loc la Phenian. Este o nouă etapă importantă în apropierea istorică a celor două ţări.Anunţul a fost făcut într-un comunicat comun în care nu a fost precizată data întâlnirii.

Noul summit va avea loc, cel mai probabil, după celebrarea celei de-a 70-a aniversări a regimului nord-coreean, pe 9 septembrie, a lăsat să se înţeleagă purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean.

O vizită a unui líder din Sud în capitala nord-coreeană ar fi o premieră în ultimii aproape 11 ani.

În ciuda unei apropieri observate de la începutul anului, sancţiunile internaţionale decise împotriva Coreei de Nord, din cauza programelor nucleare şi balistice, au împiedicat reluarea cooperării economice intercoreene. Nu s-a observat un progres în ceea ce priveşte denuclearizarea Nordului.

Go Myong-hyun, analist al Institului Asan pentru Studii Politice susţine că summitul din septembrie poate fi interpretat ca o strategie a Coreei de Nord pentru a găsi modalitatea de a avansa în discuţiile cu Statele Unite, în prezent aflate într-un punct mort.

În ceea ce priveşte Coreea de Sud, preşedintele de la Seul, Moon Jae-in vrea să amelioreze relaţiile inter-coreene dar îi este dificil în lipsa unui progres în discuţiile între Washington şi Phenian.

După doi ani tensionaţi, peninsula cunoaşte din ianuarie o remarcabilă ameliorare a relaţiei, ilustrată şi în primul summit, în aprilie. Apoi, a urmat întâlnirea istorică din iunie între Kim Jong Un şi liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

De altfel, la întâlnirea din aprilie dintre Moon Jae-in şi Kim Jong-un s-a decis această nouă întâlnire, pentru toamnă, la Phenian, fără să fie stabilită o dată anume.

Primul preşedinte sud-coreean care s-a deplasat în capitala nord-coreeană a fost Kim Dae-jung, care l-a întâlnit în 2000 pe predecesorul lui Kim…Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un. De altfel, liderul sud-correan a fost recompensat ulterior cu premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale depuse în favoarea unei reconcilieri intercoreene.

Phenian a mai fost în 2007 teatrul celui de-al doilea summit inter-coreean. Dar apoi, apropierea s-a diluat iar Phenian a accelerat programele militare care i-au atras numeroase sancţiuni.

Rămâne în continuare de discutat chestiunea denuclearizării – Kim Jong-un s-a angajat să lucreze la denuclearizarea peninsulei, o formulă vagă.

Phenian nu luat nicio măsură clară ba chiar mai mult a denunţat « metodele de gangsteri » ale Washingtonului. În acelaşi timp, Washington a cerut comunităţii internaţionale să menţină severele sancţiuni decise împotriva Phenianului.  

Unii analişti consideră că preşedintele Moon Jae-in ar putea să intervină ca mediator între Washington şi Phenian, după ce a reuşit să salveze întâlnirea din Singapore pe care Donald Trump a anulat-o brusc.