Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se caută un port pentru Aquarius

aquarius_in_portul_din_marsilia._vasul_si-a_reluat_activitatea_dupa_o_luna_de_escala_tehnica_1_august_2018.jpg

Aquarius în portul din Marsilia. Vasul si-a reluat activitatea dupa o luna de escala tehnica, 1 august 2018.
Aquarius în portul din Marsilia. Vasul si-a reluat activitatea dupa o luna de escala tehnica, 1 august 2018.
Image source: 
© Boris Horvat, AFP

Responsabilii SOS Marea Mediterană susţin că Libia nu are un port sigur şi că Malta şi Italia au refuzat accesul navei Aquarius.

Vaporul aparţine unui ong de ajutor al migranţilor ce străbat Marea Mediterană. Vineri, membri ai echipajului au reuşit să recupereze 141 de persoane din largul coastelor libiene, dintre care jumătate sunt copii şi un sfert femei. Ei sunt originari din Somalia şi Eritreea. Au fost găsiţi într-o ambarcaţiune supraîncărcată, nu aveau apă şi nici mâncare.

SOS Mediterana cere liderilor europeni să îşi asume responsabilitatea pentru a găsi un port sigur în Marea Mediterană deoarece situaţia actuală este în contradicţie cu dreptul maritim internaţional iar pasagerii sunt puşi în pericol.

La bord se află personal medical de la Medici fără Frontiere. Aloys Vimard este unul dintre ei. El cere autorităţilor din Malta şi Italia să permită Aquarius să acosteze într-un port sigur pentru ca oamenii de pe vas să poată fi debarcaţi. Aloys Vimard spune că oamenii sunt slăbiţi.

Sâmbătă, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, de extremă dreaptă, declara că Aquarius « proprietate a unui armator german şi înregistrat în Gibraltar, nu va vedea niciodată un port italian ».

În iunie, Aquarius a recuperat 630 de migranţi din largul Libiei iar Italia şi Malta nu le-a permis debarcarea. El a fost primit până la urmă într-un port din Spania iar o parte din migranţi au fost preluaţi ulterior de Franţa.