Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia încearcă să stopeze degringolada monedei naţionale

turcia.jpg

Intr-un birou de schimb, la Istanbul, 13 august 2018
Intr-un birou de schimb, la Istanbul, 13 august 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Osman Orsal

Confruntată de mai multe zile cu căderea monedei sale naţionale, lira, Turcia a decis să reacţioneze luni. Banca centrală s-a declarat dispusă să ia “toate măsurile necesare” pentru a evita o criză monetară.

Intr-o tentativa de a linişti pieţele bursiere, Banca centrală a Turciei – a cărei independenţă este pusă la grea încercare de ceva vreme de preşedintele Recep Tayyip Erdogan – a revizuit dobânzile rezervelor obligatorii pentru bănci, scopul fiind de a evita orice problemà de lichidităţi. Instituţia finnaciară a precizat astfel că circa 6 miliarde de dolari lichidităţi şi echivalentul altor 3 miliarde în aur vor fi furnizate sistemului financiar. Sume considerate de un specialist francez citat de colegii noştri francezi de la RFI drept insuficiente.

De partea sa, ministrul turc al Finanţelor – ginerele preşedintelui – afirmă într-un interviu că ţara sa va pune în practică un plan de acţiuni economice. Care sunt însă liniile mari ale acestui plan, nu se spune…

Toate aceste anunţuri vizează să liniştească pieţele financiare după ce şeful statului şi-a multiplicat în ultimele zile declaraţiile sfidătoare la adresa acestora dar şi a SUA, acuzate că sunt la originea «unui complot» contra sa.

Banca centrală europeană este şi ea îngrijorată de situaţia din Turcia întrucât mai multe bănci europene au împrumutat bani mulţi Turciei. Bani care riscă să nu-i mai vadă având în vedere că lira turcească şi-a pierdut peste o treime din valoare de la începutul anului. Cele mai expuse bănci europene în Turcia sunt cea franceză BNP-Paribas, cea italiană UniCredit şi cea spaniolă BBVA.

 
Turcia încearcă să stopeze degringolada monedei naţionale