Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hotelul Athénée Palace, subiect de reportaj în Libération

athenee_palace.jpg

Hotelul Athénée Palace în 1915
Hotelul Athénée Palace în 1915
Image source: 
danperry.livejournal.com

Din seria estivală “O cafea, idei, nota de plată”, ziarul Libération publică un lung articol despre Hotelul Athénée Palace. Sub semnătura lui Irène Costelian, corespondenta publicaţiei la Bucureşti, aflăm o serie de poveşti, istorii şi secrete despre marele hotel Art déco din inima capitalei române.

Construit în 1912 de o firmă franceză, hotelul a fost de-a lungul decenilor în centrul intrigilor istorice care au marcat destinul României. Loc de întâlnire al elitelor anilor ’20, apreciat de nazişti în anii ’40, frecventat de nomenklatura regimului comunist care a urmat şi apreciat de intelectual, de artişti, de oamenii politici, de spioni dar şi de damele de companie de după, hotelul Athénée Palace a văzut şi trecut prin multe, ne reaminteşte Irène Costelian în paginile lui Libération.

Incendiat în 1944 – ocazie cu care s-au făcut scrum multe arhive – modificat de comunişti în anii ’60, remodelat după căderea lui Ceauşescu în anii ’90 şi modernizat de George Copos în 2005 după ce omul de afaceri l-a cumpărat, hotelul nu mai are nimic din decorul original.

De-a lungul reportajului ei, corespondenta publicaţiei franceze dă apoi cuvântul pe larg unor angajaţi ai hotelului ... fără să aflăm însă vreun mare secret. Vasile, şeful conciergeriei, şi secundul acestuia, Anderson, venit tocmai din Sierra Leone acum două decenii, sunt intervievaţi de Libération. Costelian ne reaminteşte de asemenea că Rosie Goldschmidt Waldeck a consacrat o carte întreagă hotelului Athénée Palace în care şi-a petrecut mai bine de şase luni între iunie 1940 şi ianuarie 1941.

In anii ceauşişti, alături de personalităţile regimului puteau fi zăriţi la barul hotelului fiul preferat al dictatorului, Nicu, împreună cu Nadia Comăneci şi amicii lor. Supravegheat de Securitate, localul era pare-se împânzit de microfoane dar şi de prostituate, informatoare de primă mână ale Securităţii, motiv pentru care erau şi tolerate de regim cu toate că prostituţia era oficial interzisă. Astăzi, din epoca comunistă nu mai rămâne nicio urmă în cafenea. Persistă doar amintirile celor care în decembrie 1989 au putut asista în direct la căderea lui Ceauşescu.

Mimi Dima, şefa patisierilor de la Athénée Palace, este o altă interlocutoare a colegei noastre de la Libération. Aflăm astfel de la ea că «Regelului Mihai îi plăcea ciocolata neagră şi menta» iar Vladimir Putin, când a venit acolo să-l întâlnească pe George Bush în 2008, a gustat atunci îngheţată cu ţuică. In fine, tot printre anecdotele culese de Irène Costelian, aflăm că odată un client a uitat la hotel o valiză plină cu 48.000 de euro. Dată pe mâna poliţiei, nu se ştie dacă ea a fost vreodată recuperată de proprietarul ei...

Hotelul Athénée Palace, subiect de reportaj în Libération