Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: Vladimir Putin se întâlneşte cu Angela Merkel lângă Berlin

presedintele_sirian_bachar_al_assad_inconjurat_de_soldati_in_ghouta_orientala_18_martie_2018.jpeg

Presedintele sirian Bachar al Assad înconjurat de soldati în Ghouta orientala, 18 martie 2018
Presedintele sirian Bachar al Assad înconjurat de soldati în Ghouta orientala, 18 martie 2018
Image source: 
© Page Facebook de la présidence syrienne

Organizaţia Stat Islamic numără între 20.000 şi 30.000 de combatanţi, în egală măsură răspândiţi în Siria şi Irak, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite. Grupul jihadist dispune de importante rezerve şi în Libia, unde are aproximativ 4.000 de combatanţi dar şi în regiuni din Asia de Sud-Est şi Africa de Vest.

Principalii responsabili operează din Afganistan, unde atentatele sinucigaşe s-au multiplicat în ultimele luni. O parte din combatanţii care au părăsit teritoriile controlate de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, se află acum în Afganistan.

Printre toţi aceşti combatanţi, o parte importantă o reprezintă teroriştii străini, arată raportul Naţiunilor Unite.

Organizaţia a pierdut controlul pentru majoritatea autoproclamatelor califate, în special după ce a fost îndepărtată în 2017 din Mossul şi Rakka, cele două locaţii foarte importante în Irak şi Siria.

Daesch este în continuare capabil să deruleze atacuri pe teritoriul sirian. În Irak nu mai controalează în totalitate teritorii dar rămâne activ dartorită unor celule, agenţi ascunşi în deşert, notează raportul.

Iar unele state membre ONU se îngrijorează de posibilitatea naşterii unor celule de jihadişti în tabăra de refugiaţi de la Rokbane – o tabără situată într-o zonă deşertică, la frontiera între Siria, Irak şi Iordania. Aici trăiesc familiile combatanţilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin se va afla sâmbătă în Germania pentru a o întâlni pe cancelara Angela Merkel şi discuta despre conflictele din Siria şi Ucraina, după cum anunţă guvernul german. Întâlnirea va avea loc la un castel situat la 70 de km de Berlin.

Discuţiile la nivel înalt între Rusia şi Germania au fost reluate de câteva luni. Din 2014 contactele au fost aproape îngheţate din cauza conflictului din Ucraina. Cancelara germană s-a aflat la Soci în luna mai, pentru o primă vizită în Rusia, în ultimul an. Angela Merkel l-a primit la finele lui iulie pe şeful de stat-major rus, Valeri Gherasimov şi pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Cei doi responsabili ruşi s-au întâlnit ulterior şi cu liderul de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron. În Siria, Germania joacă un rol secundar în coaliţia angajată să lupte împotriva organizaţiei Stat Islamic dar are relaţii cu actorii din regiune. Berlin găzduieşte sute de mii de refugiaţi sirieni.

Pe de altă parte, aproximativ 150 de refugiaţi sirieni stabiliţi în Liban s-au întors săptămâna aceasta în Siria, în cadrul unei acţiuni coordonate de responsabili de la Beirut şi Damasc.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi susţine că în primele şase luni ale anului, 13.000 de refugiaţi s-au întors în Siria.    

Libanul găzduieşte 1,5 milioane de sirieni care au plecat din calea războiului  - de menţionat că Liban are o populaţie de 6 milioane de locuitori.

Luna trecută, Moscova, care susţine militar Damasc în războiul care a distrus Siria, a cerut comunităţii internaţionale să facă posibilă reîntoarcerea refugiaţilor.

Pe 6 august, la Beirut au fost create centre unde sirienii care doresc să se întoarcă în ţara lor pot depune cereri. Damasc a anunţat că a creat un comitet care trebuie să se ocupe de întoarcerea a milioane de refugiaţi. Este greu de spus unde anume vor putea aceste persoane să se întoarcă, multe localităţi sunt complet distruse în urma bombardamentelor.