Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: 300 de preoţi pedofili, peste 1.000 de copii victime

pedofili.jpg

Bisericà catolicà din Pittsburgh, Pennsylvania
Bisericà catolicà din Pittsburgh, Pennsylvania
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jason Cohn

O anchetă a procurorilor din Pennsylvania publicată marţi în SUA scoate la lumină noi abuzuri sexuale comise de preoţi. Peste 300 de religioşi, descrişi drept "preoţi prădători" şi acoperiţi de biserica catolică a acestui stat, ar fi abuzat sexual mai mult de o mie de copii.

Raportul final, întocmit după doi ani de anchetă, de un juriu popular, afirmă că majoritatea cazurilor evocate sunt astăzi prescrise de lege întrucât au avut loc prea de demult, în urmă cu peste 20 de ani. Totuşi, doi preoţi au fost inculpaţi pentru agresiuni sexuale repetate comise asupra unor copii în 2010.

Chiar dacă restul cazurilor nu mai pot fi aduse în faţa justiţiei, juraţii au decis să publice numele religioşilor acuzaţi de pedofilie. Raportul de 500 de pagini evocă agresiuni sexuale cărora le-au căzut victimă uneori şi copii de sub 10 ani şi chiar unii de doar un an şi jumătate. "Preoţii violau băieţi şi fete mici în timp ce ierarhia bisericii a tăcut decenii la rând" notează autorii raportului.

Nu este prentru prima dată că un juriu popular publică un raport privind pedofilia din sânul bisericii catolice americane dar niciodată o anchteă nu dezvăluit atât de multe cazuri.

Juriul din Pennsylvania propune o serie de măsuri printre care prelungirea perioadei de prescriere a unor crime şi restrângerea acordurilor de confidenţialitate, cele în spatele cărora biserica catolică a recurs adesea pentru a se proteja.

 
SUA: 300 de preoţi pedofili, peste 1.000 de copii victime