Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: Partizanii lui Lula îi depun candidatura la prezidenţiale

lula.jpg

Marsul partizanilor lui Lula, 14 august 2018
Marsul partizanilor lui Lula, 14 august 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Adriano Machado

Incarcerat de aproape 5 luni pentru fapte de corupţie, fostul preşedinte al Braziliei Lula da Silva, 72 de ani, vrea să candideze la prezidenţialele din octombrie pentru un al treilea mandat. Partizanii săi, după un lung marş spre capitală, îi depun miercuri candidatura care are însă mari şanse să fie respinsă.

Candidaturile la prezidenţialele din octombrie trebuie depuse cel mai târziu până miecuri seara în faţa Tribunalului superior electoral, instanţa supremă în materie de alegeri. 13 candidaţi şi-au declarat intenţia s-o facă. Cazul carismaticului lider de stânga Lula da Silva riscă să pună însă probleme, notează corespondentul RFI în Brazilia.

Partizanii de stânga ai fostului şef de stat şi în particular lidera partidului muncitorilor susţin că Lula ar avea dreptul să candideze, drepturile sale politice nefiind suspendate. "Nu va exista stabilitate politică şi democratică dacă Lula rămâne în închisoare şi este împiedicat să participe la scrutin" spune Gleisi Hoffmann.

De partea sa, de după gratiile închisorii, Lula da Silva a semnat o lungă tribună în cotidianul american New York Times denunţând "lovitura de stat a dreptei" pentru a-l împiedica să se prezinte la un al treilea mandat în fruntea celei mai mari ţări latino-americane.

Tribunalul superior electoral ar urma să invalideze însă, cel mai târziu în 17 septembrie, candidatura fostului preşedinte întrucât acesta a fost condamnat, în apel, la 12 ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Sentinţa definitivă a venit mult înaintea datei scrutinului din octombrie, lucru pe care se va baza înalta instanţă pentru a-şi justifica respingerea candidaturii lui Lula.

 
Brazilia: Partizanii lui Lula îi depun candidatura la prezidenţiale