Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Familii separate de 65 de ani se revăd în Coreea de Nord

Au fost reluate reuniunile de familie, între Coreea de Sud si cea din Nord. Aici, o familie se reîntâlneste în zona demilitarizata, situata între cele doua Corei, 20 august 2018.

Bulversante, întâlnirile familiilor separate în timpul Războiului Coreean – derulat între 1950 şi 1953, sunt reluate într-un moment de relaxare a celor două Corei.

Într-o întâlnire ce a avut loc pe 13 august, în zona demilitarizată aflată între cele Corei, s-a decis organizarea unui summit în septembrie între preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in şi liderul din Nord, Kim Jong-un. Ar fi a treia întâlnire între cei doi lideri, în mai puţin de un an.

Câţiva oameni în vârstă au trecut încă de luni în Nord pentru a-şi întâlni părinţii. Ei nu s-au mai văzut de la începutul anilor ’50 când, milioane de familii au fost separate.

Noua serie de reuniuni, prima din ultimii trei ani, se derulează într-o staţiune muntoasă din Coreea de Nord.

Evenimentul ilustrează perfect detensionarea relaţiilor între cele două ţări, după ani de dispute ca urmare a programelor nucleare şi balistice derulate de Phenian.

Din 2000, cele două tabere au organizat 20 de serii de reuniuni de familii. Dar, la 65 de ani de la semnarea armistiţiului, timpul contează foarte mult pentru cei care sunt în viaţă.

Aproximativ 90 de sud-coreeni şi tot atâţia nord-coreeni se reîntalnesc acum.

Până miercuri, participanţii vor petrece aproximativ 11 ore împreună, în prezenţa unor agenţi nord-coreeni, înainte de a se despărţi din nou.

Iniţial, în anul 2000 …. 130.000 de sud-coreeni şi-au depus candidatura pentru a se vedea cu familia aflată de partea cealaltă a frontierei. Vremea a trecut iar în mare parte ei au decedat deja. Ei sunt aleşi prin tragere la sorţi.

Membri sud-coreeni si nord-coreeni ai unei familii se întâlnesc în apropiere de zona demilitarizata ce separa cele doua Corei, 20 august 2018.
Membri sud-coreeni si nord-coreeni ai unei familii se întâlnesc în apropiere de zona demilitarizata ce separa cele doua Corei, 20 august 2018.
Image source: 
Yonhap via REUTERS

Războiul iar apoi puterile care s-au succedat au impus o separare strictă, de o parte şi de alta, de-a lungul unei fâşii de 248 de km de mine şi de sârmă ghimpată amplasată pentru a delimita zona demilitarizată. Coreea de Sud estimează că 10 milioane de persoane au avut de suferit de pe urma aceastei frontiere.

Crucea Roşie, în baza neutralităţii politice, beneficiază de o oarecare libertate de mişcare astfel că s-a implicat în reunificarea familiilor despărţite în tot acest timp.

La microfonul RFI Paris, cercetătorul francez Antoine Bondaz, expert în politică externă şi de securitate pentru China şi cele două Corei, spune că înainte de orice avem de a face cu un gest simbolic dar şi politic:

"Este un gest simbolic pentru că populaţia sud-coreană este lăsată să îşi vadă, probabil pentru ultima dată, fraţii nord-coreeni. Este ceea ce a mai rămas din ideea unei mari naţiuni. Spre exemplu, tinerii din Sud nu se consideră ca fiind coreeni pur şi simplu ci strict sud-coreeni.

Apoi, pentru cei în vârstă ...lor le este transmis un mesaj de ‘eliberare’, li se arată că preşedintele Moon Jae-in s-a angajat pentru a apăra cele două Corei şi în special populaţia în vârstă, cei care au avut de suferit de pe urma războiului.  

În Nord, populaţia este mai puţin « mişcată » de aceste întâlniri. Pentru ei este mai mult un eveniment de comunicare ce permite întreţinerea unei dinamici iniţiate încă de la începutul anului."

Toate întâlnirile familiilor au loc în public. Phenianul interzice ulterior orice schimb de scrisori ori apeluri telefonice: familiile reunite după decenii de aşteptare, nu vor putea, cel mai probabil, să reia vreodată contactul.

O familie coreeana se reîntâlneste dupa decenii în apropiere de zona demilitarizata dintre cele doua Corei, 20 august 2018.
O familie coreeana se reîntâlneste dupa decenii în apropiere de zona demilitarizata dintre cele doua Corei, 20 august 2018.
Image source: 
Yonhap via REUTERS