Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Argentina: apostazia ca formă de protest

2018-06-03t205705z_1761111706_rc1b23272d60_rtrmadp_3_argentina-abortion-demo_0.jpg

Manifestaţie la Buenos Aires în favoarea legalizării avortului
Manifestaţie la Buenos Aires în favoarea legalizării avortului
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Marcos Brindicci

În Argentina, sute de persoane renunţă la botezul catolic pentru a protesta în acest fel împotriva Bisericii. Mişcarea de apostazie colectivă intervine după ce catolicii şi evangheliştii au exercitat presiuni asupra Senatului pentru ca legea de legalizare a avorturilor să nu fie adoptată.

Week-end-ul trecut sute de argentinieni făceau coadă la Buenos Aires pentru a completa un formular atipic. Ei cereau de fapt să fie scoşi din evidenţa Bisericii Catolice. Cotidianul Le Monde citează declaraţia unei argentiniene: “Am fost boteazată la naştere, deci fără asentimentul meu. Iar acum, la vîrsta de 30 de ani, refuz să cauţionez o instituţie ipocrită şi perversă”. Mulţi argentinieni sunt indignaţi nu numai din cauza faptului că Biserica catolică se amestecă în treburile statului, dar şi din cauza numeroaselor scandaluri de pedofilie. “Pe de o parte Biserica catolică pretinde că vrea să protejeze viaţa umană,  dar pe de altă parte îi protejează pe preoţii pedofili care au abuzat de copii” spune un alt argentinian citat de Le Monde.

Senatorii au respins pe data de 9 august proiectul de lege privind legalizarea avorturilor, după ce Biserica catolică i-a ameninţat cu excomunicarea în caz de aprobare a textului. Ceea ce relansează în Argentina o mai veche doleanţă, separarea bisericii de stat. Numeroşi intelectuali argentinieni arată că democraţia nu poate fi considerată ca fiind efectivă în ţara lor fără această separare.

De notat că o puternică mişcare feministă se exprimă la rîndul ei în acest sens. Scrisorile de renunţare la religia catolică, deci de apostazie, ar urma să fie depuse pe 24 august cu ocazia Conferinţei episcopale argentiniene.

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului din Argentina reproşează Bisericii şi faptul că a fost complice cu dictatura militară dintre anii 1976 şi 1983, cînd au “dispărut” în jur de 30 000 de opozanţi politici, ei fiind de fapt asasinaţi. La acea oră Biserica a beneficiat de altfel de numeroase avantaje economice consfinţile prin decrete.