Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seul şi Phenian închid posturi de-a lungul frontierei comune

locuitorii_din_apropierea_zonei_demilitarizate_ce_desparte_cele_doua_corei_inca_spera_ca_discutiile_diplomatice_sa_duca_la_pacea_mult_dorita.jpg

Locuitorii din apropierea zonei demilitarizate, ce desparte cele doua Corei, înca spera ca discutiile diplomatice sa duca la pacea mult dorita
Locuitorii din apropierea zonei demilitarizate, ce desparte cele doua Corei, înca spera ca discutiile diplomatice sa duca la pacea mult dorita
Sursa imaginii: 
© AFP

Seul şi Phenian au decis închiderea unor posturi situate de-a lungul frontierei comune, o măsură destinată să consolideze încrederea reciprocă, după cum anunţă ministrul sud-coreean al Apărării, pe fondul detensionării atmosferei între cele două ţări.Iar în timp ce preşedintele american Donald Trump este sigur că Phenian se ocupă de denuclearizarea cerută nu doar de Washington cât şi de instituţiile internaţionale, un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică indică exact contrariul.

Zona demilitarizată care divizează Coreea în două, de la sfârşitul războiului, în 1953, este exact contrariul: este una din zonele cele mai militarizate din lume.

Ministrul sud-coreean al Apărării a anunţat parlamentarii că va închide, progresiv, aproximativ 10 posturi de frontieră iar Nordul va face la fel. Intrebat de France Presse, un responsabil al ministerului a refuzat să spună dacă aceste posturi vor fi total şi definitiv desfiinţate.

Războiul Coreean s-a încheiat în 1953 printr-un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce face ca, în continuare, Nordul şi Sudul să se afle, practic, încă în război.

În schimb, Coreea de Nord continuă activităţile nucleare, în ciuda bunelor intenţii afişate, arată un raport publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Raportul va fi prezentat Adunării Generale anuale ce se va derula în septembrie. Agenţia ONU nu mai este prezentă în Coreea de Nord din aprilie 2009, când inspectorii au fost expulzaţi.

Activităţi ar fi avut loc între finele lui aprilie şi începutul lui mai 2018, adică după summitul inter-coreean din aprilie. Un reactor experimental, de la Yongbyon, îşi continuă activitatea, se arată în raport.

Activităţile violează rezoluţiile Consiliului de Securitate a ONU motiv pentru care Agenţia cere Coreei de Nord să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale şi anunţă că este pregătită să reia inspecţiile la faţa locului.

Preşedintele Kim Jong-un promitea pe 12 iunie că se va implica în denuclearizarea completă a peninsulei, într-o întâlnire cu liderul de la Casa Albă. Aceleaşi intenţii au fost exprimate şi în aprilie, în timpul unei întâlniri cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in dar fără să avanseze vreun calendar ori modalităţile prin care ar putea realiza acest program. Statele Unite cereau în acest timp o denuclearizare “completă, verificabilă şi ireversibilă”.

Departamentul american de stat evalua în urmă cu o săptămână că discuţiile dintre Washington şi Phenian merg în direcţia cea bună.

Ideea este susţinută şi de preşedintele american Donald Trump, care declară într-un interviu acordat Reuters, că este de părere că omologul nord-coreean a luat măsurile necesare pentru denuclearizare. Chiar mai mult, preşedintele Donald Trump s-a lăudat că a reuşit să obţină mai multe rezultate lucrând trei luni pe dosarul nord-coreean, decât predecesorii săi în 30 de ani.

"Am stopat testele nucleare şi cu rachete. Ce se va întâmpla în continuare ? Rămâne să vedem", a concluzionat liderul de la Casa Albă.  

Dificil de spus dacă Donald Trump şi Kim Jong-un se vor revedea…"este probabil dar nu vreau să comentez", a explicat Donald Trump.